Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

C.S: Συνεχίζουν ανοδικά μέταλλα,πετρέλαιο,φυσικό αέριο - Τι σημαίνει για ενεργειακό κόστος και εισηγμένες

C.S: Συνεχίζουν ανοδικά μέταλλα,πετρέλαιο,φυσικό αέριο - Τι σημαίνει για ενεργειακό κόστος και εισηγμένες
Ποιοί ωφελούνται, που επηρεάζεται το ενεργειακό κόστος, η σχέση κερδοφορίας - πληθωρισμού για τις μετοχές
Bullish για τα βιομηχανικά commodities παραμένει η Credit Suisse που μάλιστα βλέπει ένα περιθώριο ανόδου 30% σε μεσο - μακροπρόθεσμη βάση.
Τα βιομηχανικά μέταλλα είναι βασική επιλογή της και σημειώνει ότι ο χαλκός μπορεί να τεστάρει τα 10.190 δολ/ τόνο που είναι και τα υψηλά του 2011, "χτυπώντας" στην συνέχεια τα 11.000 δολάρια.
Bull παραμένει και στο αλουμίνιο, εκτιμώντας ότι πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για Outperform.

Αντίστοιχα η κίνηση του brent υψηλότερα από τα 71 δολ/βαρέλι προς τα 75 δολ ή και ακόμα προς τα 79 δολ θα σημάνουν την εδραίωση της εξομάλυνσης της αγοράς πετρελαίου.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την πιθανή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου προς τα 3,3 δολ/mmbtu σε πρώτη φάση, που θα επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος και αν βέβαια αυξηθεί περαιτέρω μπορεί να απαιτήσει μια συστηματικότερη διαχείριση για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Όοσν αφορά τις εισηγμένες  είναι προφανές ότι από την άνοδο του αλουμινίου η Μυτιληναίος είναι ο βασικός κερδισμένος καθώς θα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει και τον χρόνο μελλοντικής αντιστάθμισης κερδών για τις επόμενες χρήσεις κλειδώνοντας υψηλές κερδοφορίες.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ευνοηθεί από την άνοδο της αξίας των αποθεμάτων σε χαλκό και αλουμίνιο.

Τα διυλιστήρια Motor Oil και Eλληνικά Πετρέλαια θα είναι επίσης κερδισμένα από την εξομάλυνση της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου και την επιστροφή των περιθωρίων διύλισης, που ήδη παρατηρείται, σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

Από πλευράς μετοχικών αξιών θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η σχετική ανάλυση συσχετίζεται με τον πληθωρισμό και την πορεία του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου για το οποίο βλέπει ότι η αποδοσή του θα φτάσει το 1,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021. Αν κάτι τέτοιο λάβει χώρα, η διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές θα είναι αναπόφευκτη προσωρινά.
Όπως επίσης και ο συσχετισμός με την κορύφωση της απόδοσης του treasury στο 2,73% μεσοπρόθεσμα, που αναμένεται  να διαμορφωθεί ταχύτερα.
Αντίστοιχες προεξοφλήσεις θα οδηγήσουν σε διακυμάνσεις τις αγορές μετοχών δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, εφόσον οι εισηγμένες αυτές αξιοποιούν τις προϋποθέσεις για την κερδοφορία.
Για να μην θεωρηθεί, ότι τα χρηματιστήρια χάνουν την λάμψη τους, πρέπει  να σημειωθεί, ότι οι αναλυτές της Credit Suisse ανανέωσαν τον στόχο του S&P στις 4.600 μονάδες στα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε.

Παράλληλα αν συντελεσθεί μια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται παρακάτω μπορεί να είναι σημαντική, θα κριθεί από τα αποθέματα της κάθε εταιρίας αλλά και το hedging της, κάτα πόσο θα περιορίσει μια συμπίεση της κερδοφορίας της και αυτό αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς με εργοστάσια φυσικού αερίου.
Και επίσης θα κριθεί η  δυνατότητά τους να εμφανιστούν ανταγωνιστικότεροι όταν τα κόστη τους θα πιέζονται ανοδικά.

Τέλος σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του δολαρίου που κινείται στα επίπεδα του 1,20 με το ευρώ καθώς η Goldman του δίνει στόχο 1,28 σε 12μηνη βάση.

Η Ναυτιλία

Στην ίδια κατεύθυνση το ρημπάουντ στην ζήτηση έχει βοηθήσει σε ισχυρή ανάκαμψη τον δείκτη ξηρού φορτίου της ναυτιλίας Baltic Dry που διασπώντας τις 2.500 μπορεί να δοκιμάσει τα υψηλά του 2009 στις 4.660 - 4.664.

agre1_2.PNG


Τα βιομηχανικά μέταλλα

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα τα βιομηχανικά μέταλλα είναι σε μια ανοδική κίνηση με στόχο τις 340 μονάδες του ομώνυμου δείκτη που αφορά στην ανάκτηση του 50% της bear market κίνησης της περιόδου 2007 -2016. Ακολουθούν οι 381 μονάδες και οι 427 που είναι και το υψηλό του 2011.


agre2.1.PNG


Το Αλουμίνιο


Το αλουμίνιο μπορεί να αναδειχθεί στο ισχυρότερο βιομηχανικό μέταλλο στην άνοδο, καθώς πραγματοποιεί διαδοχικά υψηλά έτους.
Προς το παρόν έχει διασπάσει τα 2.400 δολ/τόνο αλλά τεχνικά η ανάκτηση κατά 78% της διορθωτικής κίνησης της περιόδου 2018 -2020 οδηγεί οδηγεί στα 2.448 δολάρια.
Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τα 2.718 δολάρια, υψηλό του Απριλίου του 2018, που οφειλόταν στο κλείσιμο της μονάδας της Norsk Hydro στην Βραζιλία.


gre3_1.PNG


Το πετρέλαιο

Για το πετρέλαιο από την στιγμή που το brent κρατά τα 64,46 δολάρια, που είναι ο ΚΜΟ των 63 ημερών οι προοπτικές για ένα retest των 71,38/75 δολαρίων παραμένει .
Η διάσπασή του θα οδηγήσει στα 75,60 δολ/βαρέλι με απώτερο στόχο τα 79,10 δολ.

gre4.PNG


Το φυσικό άεριο

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα ανεβάσει το ενεργειακό  κόστος
Το φυσικό άεριο κερδίζει και πάλι μομέντουμ με τον Κινητό Μέσο όρο των 63 ημερών να βρίσκεται στα 2,72 δολάρια και να πρέπει αυτό το επίπεδο να το κρατήσει για να κινηθεί υψηλότερα.
Από τα 2,938 δολ που βρίσκεται ανά mmbtu η ανάλυση εκτιμά ότι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο θα τεστάρει τα 3,267 δολάρια.
Αν τα διασπάσει, τα 3,396 δολ είναι η επόμενη αντίσταση με κορύφωση τα 3,6 δολ που αποτελεί και την ανάκτηση της bear κίνησης 2018-2020 κατά 61,8% σύμφωνα με την Fibonacci.Τα 4,271 και 4,560 δολ είναι δύο κορυφές που μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμους στόχους.

Αυτές οι τιμές που σηματοδοτούν τις ανοδικές κινήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου μεταφράζονται σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται στην ελληνική πραγματικότητα παίζουν και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Το πόσο θα επηρεάσει αυτό τα κόστη τους για καθεμία και πόσο μπορεί αυτό να μετακυλιθεί στους καταναλωτές, είναι κάτι που θα το δούμε.


gre5.PNG

Ο χρυσός

Ο χρυσός ευρισκόμενος πάνω από το επίπεδο των 1.755 - 1.765 δολ/ουγγιά και έχοντας τεστάρει την περιοχή 1.682 - 1.671 υποχώρηση κατά 38,2% του bull market της περιόδου 2015-2020, διατηρεί προοπτικές για τα 1.835 δολ/ουγγιά τον ΚΜΟ των 200 ημερών. Ακολουθεί η περιοχή των 1.857/79 δολαρίων/ουγγιά.

Η βάση του σε ευρεία διορθωτική κίνηση είναι τα 1.724 -1.721 δολ/ουγγια.


agre6.PNG



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης