Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γερμανία ετοιμάζει πράσινο εργαλείο χρηματοδότησης για μείωση των CO2 στην βιομηχανία

Η Γερμανία ετοιμάζει πράσινο εργαλείο χρηματοδότησης για μείωση των CO2 στην βιομηχανία

Πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα CfD

 

Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή σχέδια για τα λεγόμενα συμβόλαια διαφοράς (CfDs), μέσα που βοηθούν εταιρείες στις βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, ασβέστη και αμμωνίας να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι εταιρείες που δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από το ήμισυ χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες θα μπορούσαν να έχουν το προβάδισμα για να λειτουργήσουν βάσει 10ετών CfD.

Το σχέδιο που μελετά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρησιμοποιεί πληρωμές CfDs, για τις οποίες οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν προσφορές σε δημοπρασίες και που εγγυώνται μια ελάχιστη τιμή για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μέσω CfDs, η πολιτεία μειώνει ή χρηματοδοτεί μερικώς το υψηλό λειτουργικό κόστος από εκείνο σε υπάρχουσες διαδικασίες, μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των τιμών αδειών εκπομπών και βοηθώντας έτσι τον προγραμματισμό και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.


Πράσινο υδρογόνο

Το προσχέδιο αναφέρεται στο πράσινο υδρογόνο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας, το οποίο η Γερμανία ελπίζει να αναπτύξει για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων για τους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

"Το σχέδιο περιλαμβάνει τεχνολογίες γεφυρών όπως η μερική χρήση φυσικού αερίου (ορυκτών) και πράσινου υδρογόνου (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) σε άμεση μείωση (παραγωγή χάλυβα) ή εγκαταστάσεις αμμωνίας στις οποίες το μερίδιο του πράσινου υδρογόνου πρέπει να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης της CfD , "αναφέρει το προσχέδιο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε την Πέμπτη επικαιροποίηση ενός νόμου για το κλίμα έως το τέλος του 2022, που θα απαιτήσει ταχύτερες μειώσεις εκπομπών.

Το σχέδιο του υπουργείου υπόκειται σε έλεγχο για κρατικές ενισχύσεις από την ΕΕ, αλλά τα CfDs είναι ένα αποδεδειγμένο εργαλείο για την τόνωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο χρησιμοποιείται στη Βρετανία, όταν μέλος της ΕΕ πριν από την έξοδο πέρυσι.

Εταιρίες κοινής ωφέλειας όπως η RWE ζητούν την εισαγωγή CfDs.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης