Τελευταία Νέα

Επιτακτικό «ρεκτιφιέ» για 12 υπεράκτια αιολικά πάρκα της Orsted - Το ύψος της δαπάνης

Επιτακτικό «ρεκτιφιέ» για 12 υπεράκτια αιολικά πάρκα της Orsted - Το ύψος της δαπάνης
Η παρούσα έκτακτη ανάγκη της επισκευής των καλωδίων θα χρειαστεί δαπάνες ύψους έως και 350 εκατ. λιρών την επόμενη διετία

Η δανική εταιρεία αιολικής ενέργειας Ørsted προειδοποίησε ότι έως και 10 από τα υπεράκτια αιολικά της πάρκα γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη θα χρειαστούν επείγουσες επισκευές, διότι τα υποθαλάσσια καλώδια τους έχουν διαβρωθεί από πετρώματα στο βυθό, αναμεταδίδει το TheGuardian.

Μάλιστα, γνωστοποίησε στους επενδυτές πως η παρούσα έκτακτη ανάγκη της επισκευής των καλωδίων θα χρειαστεί δαπάνες ύψους έως και 350 εκατ. λιρών την επόμενη διετία. Η Ørsted διαπίστωσε ότι οι βράχοι που τοποθετήθηκαν στη βάση των θεμελίων της ανεμογεννήτριας για την πρόληψη της διάβρωσης του βυθού ήταν υπεύθυνοι για τη φθορά του συστήματος προστασίας καλωδίων.

Η διευθύντρια της εταιρείας, Marianne Wiinholt, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν διερευνήσαμε την αιτία, διαπιστώσαμε ότι έχουν υποστεί ζημιά περισσότερα καλώδια και ότι η ζημιά προκαλείται από το γεγονός ότι το σύστημα προστασίας καλωδίων  τοποθετείται στην κορυφή των βράχων. Με την κίνηση στη θάλασσα, αυτά τα συστήματα προστασίας καλωδίων καταστρέφονται».

Τα επόμενα βήματα

Τα 12 αιολικά πάρκα της Ørsted παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 3,2 εκατομμυρίων βρετανικών σπιτιών ετησίως, συμβάλλοντας σε σημαντικό ποσοστό της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία σχεδιάζει να σταθεροποιήσει τα συστήματα προστασίας καλωδίων για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές. Στη φάση 2, η εταιρεία θα αρχίσει να επισκευάζει ή να αντικαθιστά καλώδια που έχουν ήδη υποστεί ζημιά, διαδικασία δαπανηρή.

Ο John Musk, αναλυτής της RBC Capital, δήλωσε ότι η ζημιά στο καλώδιο ήταν «πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές έως ότου εξαλειφθούν οι επιπτώσεις στο πλήρες κόστος» και θα μπορούσε επίσης να εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εάν άλλοι υπεύθυνοι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

Σημειώνεται ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν το 13% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και στοχεύει να τετραπλασιάσει την υπεράκτια αιολική ικανότητα του ΗΒ για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί κάθε σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης