Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καλιφόρνια: Τα νέα projects αποθήκευσης ενέργειας σε συμπιεσμένο αέρα - Βίντεο

Καλιφόρνια: Τα νέα projects αποθήκευσης ενέργειας σε συμπιεσμένο αέρα - Βίντεο
Οι νέες εγκαταστάσεις Hydrostor θα τρέχουν σε μια ενημερωμένη έκδοση της τεχνολογίας

Η Καλιφόρνια πρόκειται να φιλοξενήσει δύο νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, καθεμία από τις οποίες διεκδικεί το «στέμμα» για το μεγαλύτερο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας εκτός της υδροηλεκτρικής στον κόσμο. Με την Hydrostor σε ρόλο κατασκευαστή, οι εγκαταστάσεις θα έχουν ισχύ 500 MW και θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια 4 GWh.

Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση σε κλίμακα δικτύου γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Η επίτευξη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε καθαρό μηδέν θα απαιτήσει ένα συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών.

Η λειτουργία της A-CAES

Οι νέες εγκαταστάσεις Hydrostor θα τρέχουν σε μια ενημερωμένη έκδοση της τεχνολογίας που ονομάζεται προηγμένη αποθήκευση ενέργειας συμπιεσμένου αέρα (A-CAES). Η A-CAES χρησιμοποιεί πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ή ανανεώσιμες πηγές για τη λειτουργία ενός αεροσυμπιεστή.

Ο πεπιεσμένος αέρας αποθηκεύεται στη συνέχεια σε μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή μέχρι να χρειαστεί ενέργεια, οπότε απελευθερώνεται μέσω στροβίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται ξανά στο δίκτυο.

Η δεξαμενή αποθήκευσης γεμίζει μερικώς με νερό και καθώς ο πεπιεσμένος αέρας διοχετεύεται, το νερό ωθείται σε ξεχωριστή δεξαμενή αντιστάθμισης. Αργότερα, όταν χρειάζεται ο αέρας, το νερό αντλείται πίσω στο σπήλαιο αποθήκευσης αέρα, ωθώντας τον αέρα προς το στρόβιλο.

Τα ατού

Η Hydrostor λέει ότι τα δύο συστήματα A-CAES θα αποθηκεύσουν έως και 10 GWh ενέργειας, παρέχοντας ενέργεια μεταξύ οκτώ και 12 ωρών σε πλήρη εκφόρτιση κοντά στο μέγιστο ρυθμό. Αυτό το είδος αποθήκευσης ενέργειας μεσαίας διάρκειας είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 ετών.

Αυτή η εξαιρετική μακροζωία θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην εξίσωση κόστους σε σύγκριση με τις μπαταρίες με βάση το λίθιο που σχεδιάζονται και εγκαθίστανται σε αυξανόμενους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Οι μπαταρίες λιθίου θα είναι καλύτερες από την άποψη της άμεσης ανταπόκρισης στη ζήτηση . Ωστόσο,  έχουν καθορισμένη διάρκεια ζωής ακόμα και όταν διαχειρίζονται έξυπνα και τα κύτταρα τους θα χρειάζονται τακτική αντικατάσταση.

Τα εργοστάσια της Hydrostor θα κοστίζουν περίπου το ίδιο ανά kWh αποθήκευσης με τις μονάδες φυσικού αερίου ή τις εγκαταστάσεις μπαταριών, σύμφωνα με τον Quartz. Το πρώτο εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Rosamond της Καλιφόρνια, και αν όλα πάνε να προγραμματιστούν, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Το δεύτερο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί επίσης στην Καλιφόρνια, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης