Κίνα: Γιατί το «όχημα» της πράσινης επανάστασης είναι η αιολική ενέργεια

Κίνα: Γιατί το «όχημα» της πράσινης επανάστασης είναι η αιολική ενέργεια
Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, ακολουθώντας διάφορες στρατηγικές

Ελέω της παγκόσμιας κρίσης της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα κάνει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επιταχύνει την πράσινη ενέργεια. Το 2020 έδειξε ότι η αιολική ενέργεια υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας, εγκαθιστώντας περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, αιολικά πάρκα.

Δεν είναι μόνο η δέσμευση της Κίνας για την αιολική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που είναι υπεύθυνη για την επιτυχία των εθνικών πρωτοβουλιών, αλλά και οι εγχώριες καινοτομίες στον τομέα που επιτρέπουν στη χώρα να αφήσει το στίγμα της  στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Η Κίνα έχει ξεπεράσει πολλές διεθνείς προσδοκίες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προβλέπει ετήσια αύξηση χωρητικότητας 32 GW. Πολλοί  υπολογίζουν ότι η Κίνα έφτασε στην πραγματικότητα ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 36 GW.

Για να γίνει πιο αντιληπτό και απτό, 1 GW είναι ικανό να τροφοδοτήσει πάνω από 300.000 σπίτια. Η πολιτική της αιολικής ενέργειας για την πράσινη Κίνα συνίσταται στην καινοτομία, τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, στις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στην εξερεύνηση της αγοράς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές για να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αγορές αιολικής ενέργειας στον κόσμο.

Ντόμινο θετικών εξελίξεων

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο ανταγωνισμός στη βιομηχανία όχι μόνο ωφελεί την κινεζική παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά και τη διαδικασία διεθνοποίησης, καθώς τα έθνη ανταλλάσσουν παγκοσμίως καινοτομίες και διαδικασίες υψηλότερης ποιότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Η τρέχουσα έρευνα και ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα της αιολικής τεχνολογίας είχε εντυπωσιακή υποστήριξη από την κυβέρνηση, ωστόσο πολλές πρωτοβουλίες διασκορπίζονται μεταξύ μεμονωμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μια ανταλλαγή γνώσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω πιο τακτικών εθνικών διασκέψεων.

Τομείς όπως ο σχεδιασμός λεπίδων, τα συστήματα ελέγχου και η κατασκευή στροβίλων απαιτούν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και η συγκέντρωση αυτών των γνώσεων θα καταστεί ζωτικής σημασίας στο μέλλον της πράσινης ενέργειας της Κίνας. Ο τομέας της τεχνολογίας αιολικής ενέργειας είναι ένας ιδιαίτερα πολύτιμος τομέας που εγγυάται σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον για την παγκόσμια αειφορία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης