Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρεκόρ στην τιμή άνθρακα στην ΕΕ – Έσπασαν το φράγμα των 50 ευρώ ανά τόνο τα EUA

Ρεκόρ στην τιμή άνθρακα στην ΕΕ – Έσπασαν το φράγμα των 50 ευρώ ανά τόνο τα EUA

Άνοδος 50% από την αρχή του έτους

 

Η τιμή του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε νέο ρεκόρ άνω των 50 ευρώ ανά τόνο την Τρίτη, τιμή ορόσημο καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές σηματοδοτεί πιθανώς μια μακροπρόθεσμη άνοδος στα επίπεδα τιμών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση επενδύσεων σε καινοτόμες καθαρές τεχνολογίες.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ είναι το κύριο εργαλείο του μπλοκ για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος, αναγκάζοντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τη βιομηχανία και τις αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις εντός της Ευρώπης να αγοράζουν άδειες όταν ρυπαἰνουν.

Με το μπλοκ να προσπαθεί να επιτύχει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους - συμπεριλαμβανομένου ενός νέου στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 - η αγορά έχει βρει περισσότερη ώθηση.

Η τιμή αναφοράς EUA έφτασε την Τρίτη στα 50,05 ευρώ τον τόνο, η υψηλότερη από την έναρξη της αγοράς άνθρακα το 2005. Το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου 2021 σημείωσε άνοδο περίπου 50% από τις αρχές του έτους.

Ανοδικοί παράγοντες

"Υπάρχει ένα καλάθι από ανοδικούς παράγοντες, γι 'αυτό βλέπουμε τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα", δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής Refinitiv, Ingvild Sorhus.

Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη πολιτικής από τον νέο στόχο της ΕΕ για το κλίμα, καθώς και την αυξημένη ζήτηση αδειών από χρηματοπιστωτικούς επενδυτές που μπαίνουν στην αγορά με την άνοδο των τιμών και τη συναίνεση μεταξύ των αναλυτών ότι οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν αυτό το καλοκαίρι ένα πακέτο πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς για την επίτευξη του στόχου του 2030, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά άνθρακα της ΕΕ. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για άδειες CO2 και να τις καταστήσει πιο σπάνιες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ πρέπει τώρα να αυξηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να προκαλέσει περικοπές CO2 στη βιομηχανία, όπου οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα δεν μπορούν ακόμη να ανταγωνιστούν το κόστος με τις παραδοσιακές τεχνολογίες με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

«Η τιμή του άνθρακα πρέπει να φτάσει αρκετά υψηλά για να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2050», δήλωσε ο Mark Lewis, της BNP Paribas, αναφερόμενος στον μακροπρόθεσμο στόχο του μπλοκ για την εξάλειψη των καθαρών εκπομπών του έως το 2050.

Αυτό θα απαιτούσε μια τιμή CO2 αρκετά υψηλή ώστε το καύσιμο υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι ανταγωνιστικό με το υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Lewis.

"Σε αυτή τη βάση, νομίζω ότι περίπου 90 ευρώ ο τόνος είναι μια λογική προσδοκία έως το 2030."


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης