Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακτιβιστές πιέζουν BlackRock και Vanguard να καταψηφίσουν τους επικεφαλής της Exxon

Ακτιβιστές πιέζουν BlackRock και Vanguard να καταψηφίσουν τους επικεφαλής της Exxon

Κορυφώνεται η μάχη για τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής

 

Οι ακτιβιστές του κλίματος πιέζουν τους κορυφαίους μετόχους της Exxon Mobil Corp να ψηφίσουν κατά της επανεκλογής δύο διευθυντών, μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιπροσώπευση ενός hedge fund να θέσει τέσσερις υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής.

Η περιβαλλοντική ομάδα Sierra Club και άλλοι ακτιβιστές βομβάρδισαν την BlackRock Inc και την Vanguard Group με κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτρέποντας να ψηφίσουν κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Exxon Darren Woods και του επικεφαλής ανεξάρτητου διευθυντή Kenneth Frazier στη συνεδρίαση των μετόχων του τρέχοντος μήνα. Οι δύο εταιρείες διαχείρισης χρημάτων κατέχουν περισσότερο από το 13% των μετοχών της Exxon.

Η Exxon είνναι αντιμέτωπη με το ακτιβιστικό hedge fund Engine No. 1 για πάνω από τέσσερις θέσεις στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο και τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας. Το ταμείο έχει επικρίνει τις κακές αποδόσεις της Exxon από τις βαριές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα και την έλλειψη σαφούς μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα. Έχει υποστήριξη από ορισμένα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.

Οι BlackRock και Vanguard έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, δεσμευόμενες να πιέσουν τις εταιρείες χαρτοφυλακίου να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή νωρίτερα.

«Η ηγεσία τoυ διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να απορριφθεί» εάν η εταιρεία τους δεν αγκαλιάσει τον στόχο του Παρισιού Συμφωνίας για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, δήλωσε η, διευθύντρια επενδυτικής συμμετοχής στο Majority Action, μία από τις ομάδες που ασκούν πίεση στους μετόχους της Exxon.


Αύξηση  δαπανών  για περιορισμό του άνθρακα

Η Exxon, η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, έχει διευρύνει το διοικητικό της συμβούλιο, έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις δαπάνες για πρωτοβουλίες χαμηλότερου άνθρακα και να μειώσει την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην πετρελαιοπηγή της.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο Woods, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι οι μεγάλοι μέτοχοι έχουν δεχθεί τις προσπάθειες της Exxon για το κλίμα.

Οι μέτοχοι "ενθαρρύνονται πολύ από το γεγονός ότι αναλαμβάνουμε ηγετικό ρόλο και βοηθούμε να παρέχουμε λύσεις για την επίτευξη ορισμένων από αυτές τις ευρύτερες φιλοδοξίες", δήλωσε ο Woods.

Υποστηρικτές από διάφορες ομάδες έχουν στείλει τουλάχιστον 10.000 email τόσο στο BlackRock όσο και στο Vanguard και πραγματοποίησαν εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις στα γραφεία της BlackRock, ζητώντας τους να ψηφίσουν εναντίον των Woods και Frazier, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Sunrise Project, το οποίο αποτελεί μέρος ενός δικτύου των ομάδων που επικεντρώνονται στο κλίμα και τους μεγάλους διαχειριστές χρημάτων.

"Είναι σημαντικό να τους καλέσουμε να κάνουν κάτι περισσότερο από απλώς να εκδώσουν ωραία δελτία τύπου και να κάνουν πραγματικότητα αυτές τις δεσμεύσεις", δήλωσε ο Ben Cushing, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας χρηματοοικονομικής υπεράσπισης του Sierra Club.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης