Τελευταία Νέα

Η ΕΕ σχεδιάζει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ

Η ΕΕ σχεδιάζει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ
Το πακέτο πιθανότατα θα θέσει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις 27 χώρες της ΕΕ για αύξηση της χρήσης ενέργειας από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να προτείνουν εθνικούς στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το μπλοκ επιτυγχάνει τους στόχους του για τη μείωση των εκπομπών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος την Τετάρτη 5/5/2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει ένα μεγάλο πακέτο πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο προκειμένου  να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ταχύτερα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ο Diederik Samsom, επικεφαλής του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι το πακέτο πιθανότατα θα θέσει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις 27 χώρες της ΕΕ για αύξηση της χρήσης ενέργειας από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή.

"Θα επιδιώξουμε εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ας πούμε ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ αυτού", είπε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Politico.

 Ο τρέχων στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για μερίδιο 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ έως το 2030, από μόλις κάτω του 20% το 2019. Αυτός ο στόχος πρέπει να αυξηθεί για να τεθεί η ΕΕ σε καλό δρόμο για τον νέο της στόχο για το κλίμα, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, για τη μείωση των καθαρών εκπομπών σε όλη την οικονομία τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Η δέσμευση εθνικών στόχων θα σηματοδοτήσει επιστροφή στο σύστημα που ίσχυε μέχρι το 2020 οι οποίοι καταργήθηκαν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσουν στόχους του 2030 προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις ορισμένων κυβερνήσεων. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ποικίλλει πολύ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν πάνω από το 50% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της Σουηδίας το 2019, ενώ το μερίδιο ήταν κάτω του 10% στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες.

Οι εθνικοί στόχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανισορροπία και μπορεί να είναι ευκολότερο να συμφωνήσουν τώρα καθώς πολλές χώρες σχεδιάζουν μια τεράστια επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας. Η Πολωνία, η οποία παίρνει περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από καύση άνθρακα, στοχεύει να έχει 10 έως 16 GW ηλιακής ενέργειας, 7 έως 10 GW αιολικής ενέργειας στην ξηρά και 8 έως 11 gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040. Δηλαδή μεταξύ 51% και 76% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Πολωνίας τώρα των 49 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης