Ενέργεια

Bloomberg: Και όμως το πετρέλαιο βγάζει ακόμα κέρδη παρά το ρεκόρ των πράσινων ομολόγων

Bloomberg: Και όμως το πετρέλαιο βγάζει ακόμα κέρδη παρά το ρεκόρ των πράσινων ομολόγων

Έσοδα 887 εκατ. δολ. έσοδα από πελάτες πράσινων ομολόγων, και 1,4 δις. δολ. από ορυκτά καύσιμα για τις τράπεζες επενδύσεων

 

Ενώ οι τραπεζίτες επενδύσεων είναι σε ρυθμό για κέρδη ρεκόρ φέτος από την πώληση πράσινων ομολόγων, εξακολουθούν να βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα διευθετώντας εκδόσεις χρέους και δάνεια για εταιρείες ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με το Bloomberg.Οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους: 887 εκατομμύρια δολάρια εσόδων από πελάτες πράσινων ομολόγων, σε σύγκριση με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες ορυκτών καυσίμων.
Η ανισορροπία παραμένει παρά τους Διευθύνοντες Συμβούλους της JPMorgan Chase & Co., της Citigroup Inc. και άλλων μεγάλων τραπεζών να μιλούν επανειλημμένα για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Jamie Dimon της JPMorgan ανέφερε τη λέξη «κλίμα» τουλάχιστον 10 φορές σε μια επιστολή που έστειλε στους μετόχους τον περασμένο μήνα.Η JPMorgan είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης ενεργειακών εταιρειών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 και κατατάσσεται ως ο νούμερο 2 ασφαλιστής πράσινων ομολόγων μετά την γαλλική από τη Credit Agricole SA.

Πόροι

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση του κλίματος και της αειφορίας σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Dimon. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θεωρεί το ζήτημα περίπλοκο, διότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα».
«Θα χρειαστούμε πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως ότου μπορέσουν να αναπτυχθούν εμπορικές, προσιτές και χαμηλού άνθρακα εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν όλες τις παγκόσμιες ενεργειακές μας ανάγκες», έγραψε ο Dimon. "Αυτό είναι το σημείο οι επιχειρηματικοί και κυβερνητικοί ηγέτες πρέπει να εστιάσουν το χρόνο και την προσοχή τους."
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η JPMorgan με έδρα τη Νέα Υόρκη κέρδισε περίπου 903 εκατομμύρια δολάρια από τη συνεργασία με εταιρείες μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε σύγκριση με 228 εκατομμύρια δολάρια από την παροχή συμβουλών σχετικά με συναλλαγές πράσινων ομολόγων για εταιρείες και κυβερνήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.Συγκριτικά, η Credit Agricole συγκέντρωσε 227 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και 212 εκατομμύρια δολάρια από πελάτες πράσινων ομολόγων την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Κεφάλαια

Η επίτευξη ενός μέλλοντος καθαρού άνθρακα θα απαιτήσει «ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίου που αποσκοπεί στην απανθράκωση της οικονομίας», κάτι που μόνο ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να διευκολύνει, δήλωσε η Emily Kreps, παγκόσμια διευθύντρια κεφαλαιαγορών στο CDP, ενός περιβαλλοντικά επικεντρωμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν μετρούν επί του παρόντος τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές τους πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν τώρα για να κατανοήσουν τη συνολική τους επίδραση στο κλίμα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, δήλωσε η Kreps.
Οι αμοιβές που κερδήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 ήταν υπερδιπλάσιες από τις τράπεζες σε σχέση την ίδια περίοδο του 2020, με εταιρείες και κυβερνήσεις να εκδίδουν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια πράσινων ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το τρέχον ρεκόρ για τέλη ολόκληρου του έτους από την έκδοση πράσινων ομολόγων ήταν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια που αποκτήθηκαν το 2020.

Η JPMorgan είναι ο κορυφαίος οργανωτής φετινών πωλήσεων πράσινων ομολόγων, ακολουθούμενος από την BNP Paribas SA, Credit Agricole, Citigroup και HSBC Holdings Plc,.
Ωστόσο, οι τράπεζες συγκεντρώνουν περίπου 40% περισσότερα τέλη από τη στήριξη εταιρειών ορυκτών καυσίμων και είναι μια τάση που - ενώ περιορίζεται - δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα λήξει σύντομα.
«Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις τράπεζες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην καθοδήγηση της μετάβασης στο μηδέν», δήλωσε σε πρόσφατη έκθεση η Stephanie Pfeifer, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης