Ενέργεια

Κομισιόν: Εξετάζει την επέκταση δικαιωμάτων CO2 σε κτίρια και μεταφορές

Κομισιόν: Εξετάζει την επέκταση δικαιωμάτων CO2 σε κτίρια και μεταφορές
Η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εντός Ε.Ε ως κίνηση υψηλού ρίσκου που θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους

Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό, φλερτάροντας πλέον με τα 50 ευρώ ανά τόνο CO2 όμως η Κομισιόν σχεδιάζει την επέκταση των δικαιωμάτων ρύπων ακόμα και στα κτίρια και τις μεταφορές.

Η σχετική πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών για το Κλίμα, δίχασε ακόμα και τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των πράσινων φόρων, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στους καταναλωτές και ειδικά στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ θα επεκτείνει το ETS, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων,  σε νέους τομείς, ως μέρος της  δέσμης πολιτικών που θα τεθούν στο τραπέζι  τον Ιούνιο.

Φον ντερ Λάιεν: Η φύση δεν μπορεί να πληρώνει άλλο

«Το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων  θα λειτουργεί όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία, αλλά και για τις μεταφορές και για τα κτίρια», τόνισε η κα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «ο άνθρακας πρέπει να έχει την τιμή του, επειδή η φύση δεν μπορεί να πληρώνει άλλο το τίμημα».

Η ένταξη των κτιρίων και  των οδικών μεταφορών στο καθεστώς ανώτατων ορίων και εμπορίας ρύπων της ΕΕ έχει αμφισβητηθεί από τότε που η κα Φον ντερ Λάιεν ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς πρόκειται για μία πολιτική υψηλού ρίσκου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το Κλίμα κ. Frans Timmermans, έχει δηλώσει ότι είναι προσωπικά αντίθετος στην ένταξη των  οδικών μεταφορών στο ETS, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ανόδου της τιμής των καυσίμων, πλήττοντας δυσανάλογα τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. 

Νέα δέσμη μέτρων για τον άνθρακα

Πάντως όπως έχουν προαναγγείλει τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον η νέα δέσμη μέτρων για τον άνθρακα που θα ανακοινώσει η Κομισιόν τον Ιούνιο, πέρα από το φόρο άνθρακα στα σύνορα και τις άλλες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει την επέκταση της εμπορίας ρύπων στα κτίρια και τις οδικές μεταφορές.

Σημαντικό είναι το ερώτημα εάν η ΕΕ θα προσθέσει τα κτίρια και μεταφορές στην τρέχουσα ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα ή αν θα δημιουργήσει ένα νέο, ξεχωριστό σύστημα, ενδεχομένως με διαφορετική τιμή CO2.

Ο Diederik Samsom, επικεφαλής του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ένα ξεχωριστό σχέδιο για κτίρια και μεταφορές, το οποίο με την πάροδο των  χρόνων, να συνδεθεί σταδιακά με την υπάρχουσα αγορά των ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Νοέμβριο 2020 (κυμαίνονταν τότε στα 23-24 ευρώ/τόνο),  επηρεάζοντας ανοδικά της τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης