Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Χοντραίνει το επενδυτικό παιχνίδι στις ΑΠΕ - Μπορούν να κερδίσουν όλοι;

Χοντραίνει το επενδυτικό παιχνίδι στις ΑΠΕ - Μπορούν να κερδίσουν όλοι;
O νέος χάρτης των ΑΠΕ έχει την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρείν - Ποιοί θα είναι οι νικητές;
Σχετικά Άρθρα
Η συνταγή της πράσινης στροφής, η ετικέτα των ESG επενδυτικών κριτηρίων για τα οποία, πρώτο έγραψε το Worldenergynews και η πλειοδοσία επενδυτικών ανακονώσεων για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επισφραγίστηκε μετά και τις ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους, που έχει μεγάλες δυνατότητες να υλοποιήσει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.
Κατά συνέπεια στην ελληνική αγορά οι μεγάλοι Έλληνες παίκτες των ΑΠΕ γίνονται πλέον έξι και μπαίνουν σε μια κούρσα επενδύσεων, που θα κρίνει ποιοί θα είναι εκείνοι που θα εξαγοράσουν και ποιοί αυτοί που θα πουλήσουν.

Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί, θα απαιτηθεί ευελιξία και αποτελεσματικότητα, τεχνογνωσία και μεγάλες χρηματοδοτήσεις καθώς μάλιστα τα περιθώρια κέρδους θα συμπιέζονται μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς.
Αν επιχειρήσει κανείς να καταγράψει τους στόχους του καθενός από αυτούς, τότε προκύπτει ένα σύνολο επενδυτικών πλάνων που ξεπερνά τα 10 GW, απαιτώντας χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα ανέλθουν στο συνολό τους σε κάποια δισ ευρώ, αφού μόνο της ΔΕΗ το επενδυτικό πρόγραμμα είναι 3,4 δισ.

Οι βασικοί παράγοντες

Πέραν των ΕΛΠΕ που ακολουθούν μια ενδεικνυόμενη στρατηγική, όπως παγγκοσμίως πράττουν όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, οι υπόλοιποι είναι:

Η μεγαλύτερη εταιρία των ΑΠΕ, που επικεντρώνεται στα αιολικά είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που στόχο έχει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Από τα 1.800 MW που έχει εν λειτουργία είτε έτοιμα προς κατασκευή, τα 728 είναι στην Ελλάδα.
Η βασική εκκρεμότητα της είναι η διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος που ανέκυψε με την ενεργειακή κρίση του Τέξας την περίοδο του περασμένου Φεβρουαρίου, με δυσμενέστερο σενάριο την αποεπένδυση από την επένδυση αυτή, η οποία θα οδηγούσε στην αναγνώριση λογιστικής ζημιάς σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων που εκτιμάται στο ύψος των $115 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη με ποσοστό άνω του 5% στην εταιρία επιβεβαίωσε την συμμαχία του με το βασικό μέτοχο Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος κλήθηκε να απορροφήσει τις πωλήσεις της αποχωρήσασας από την ΓΕΚ Τέρνα, Reggenborgh ύψους άνω των 150 εκατ ευρώ, τοποθετώντας προσωπικά διαθέσιμα και δανειζόμενος σύμφωνα με πληροφορίες 65 εκατ ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της είναι στα 1,39 δισ ευρώ.

Τα 3.000 MW θα είναι και στόχος της Μυτιληναίος για το προσεχές διάστημα με έμφαση στα φωτοβολταϊκά μετά την εξαγορά του πακέτου 1,48 GW και τον στόχο ανάπτυξης αυτών με τα αιολικά συμπληρωματικά. Η ανάπτυξη της Μυτιληναίος, όπως και άλλων εταιριών περιλαμβάνει το πλάνο της αποθήκευσης, καθώς και μια σειρά άλλων τομέων στον κλάδο των ESG και της βιώσιμης ανάπτυξης με μεγάλη εξωστρέφεια, στοιχεία που ωφέλησαν την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας με άνοδο αυτής στα 2,2 δισ ευρώ.
Η Μυτιληναίος έχοντας μειώσει πολύ τον δανεισμό της και ανεβάζοντας την κερδοφορία της δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική με γνώμονα την μεταροπή της σε μια καθετοποιημένη εταιρία κοινής ωφέλειας με στόχο δηλαδή της συγκρότησης μιας δεύτερης και "πράσινης ΔΕΗ". Πρόσβαση σε δανεισμό με τους καλύτερους όρους από όλους, με πρόσφατο το 2,25% στο πράσινο eurobond. Η κεφαλαιοποίηση στα 2,2 δισ.

Η ΔΕΗ είναι ο νέος παίκτης με το μεγάλο potential, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα την εταιρία που έχει σαν βασικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και κατά δεύτερο γιατί έδειξε ότι υλοποιεί την αναδιάρθρωσή της, γυρίζει σε κεδροφορία, ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές  και παρουσίασε ένα EBITDA - ρεκόρ, που της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή κερδοφορία μελλοντικά. Το μάνατζμεντ στοχεύει στο τέλος του 2022 να έχει φτάσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 500 MW, ενώ το πλάνο μόνο για τα φωτοβολταϊκά είναι στα 2GW.
Έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συμμαχίες όπως αυτή με την RWE και μεγάλο τμήμα του επενδυτικού της πλάνου μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κατασκευής εταιριών των ανταγωνιστών της. Οι βάσεις έχουν μπει και η ώρα της υλοποίησης έχει φτάσει για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,4 δισ, που μέρος αυτού θα καλυφθεί από κεφαλαια που θα προκύψουν από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Γ.Στάσσης άνοιξε ένα σημαντικό ζήτημα για τις προνομιακές συμβάσεις, που έρχονται από το παρελθόν και απέχουν πλέον παρασάγγες από τις υπό διαμόρφωση τιμές στις δημοπρασίες για έργα ΑΠΕ.  Κεφαλαιοποίηση 2 δισ.

Η Motor Oil που έχει κάνει και αυτή την είσοδο στον κλάδο επικεντρωνόμενη στα αιολικά και έχοντας ήδη συγκροτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 300 MW, είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για όποιον δεν την αντιμετωπίσει με ευθείς κανόνες και διαθέτει στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Είναι πολύ σημαντικό για το ποιά θα είναι η στρατηγική του ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση αναφορικά και με τους τομείς αποθήκευσης και ανάπτυξης δικτύου φόρτισης, δεδομένων των ευρείων δικτύων που διαθέτει.
Δηλαδή αν η Motor Οil θα είναι στην κούρσα του ανταγωνισμού μακροπρόθεσμα ο τελικός αγοραστής σε μια μελλοντική εξέλιξη εξαγορών και συγχωνεύσεων ή ο πωλητής

Η Eλλάκτωρ έχοντας απορροφήσει τον Άνεμο διαθέτει ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στα αιολικά δυναμικότητας 491 MW + 454 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, με την τεχνογνωσία σαν asset στον ανταγωνισμό. Η στρατηγική συμμαχία με την ιδιαίτερα υπολογίσιμη πορτογαλική EDP με πρόγραμμα 900 MW κλείνει την σύντομη αναφορά.

Δεν αποκλείεται σύντομα να ακούσουμε νέα για κάποιες πρώτες επιχειρηματικές εξελίξεις, το βέβαιο είναι, ότι τα πρώτα στάδια διαμόρφωσης ενός νέου ανταγωνιστικού πεδίου με ισχυρούς παίκτες ακολουθούν μάχες, συμμαχίες και διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται οτι δεν αναφερθήκαμε στους ξένους μεγάλους παίκτες που είναι παρόντες στο σύστημα όπως η Ibredrola και η Εnel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης