Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρείς επενδυτικές επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση εκτός ΑΠΕ

Τρείς επενδυτικές επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση εκτός ΑΠΕ
Δεν είναι εύκολη η ενεργειακή μετάβαση και απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς

Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει γρήγορα τις πηγές καυσίμων από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, θα χρειαστούν δεκαετίες και τρισεκατομμύρια δολάρια για αυτή την αλλαγή. Εξαιτίας αυτού, η οικονομία θα συνεχίσει να χρειάζεται μια ποικιλία πηγών καυσίμων για να γεφυρώσει το ενδιάμεσο κενό, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ειδησεογραφικό μέσο «fool.com».

Για τους λόγους αυτούς, ζητήθηκε από ενεργειακούς εκπροσώπους να γνωστοποιηθούν οι εταιρείες εκείνες, που θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμα νικητές στο μακρύ ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης. Πρόκειται για τις The Southern Company, Kinder Morgan και Enbridge.

Αναλυτικά:

The Southern Company (ανάλυση από τον Reuben Gregg Brewer)

Στα μάτια του κόσμου η αιολική και ηλιακή ενέργεια αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι νικητές στον ενεργειακό χώρο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Βέβαια, τα υδροηλεκτρικά και η πυρηνική ενέργεια συμπεριλαμβάνονται στις καθαρές εναλλακτικές λύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πυρηνική ενέργεια παρέχει αξιόπιστη ισχύ φορτίου βάσης που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαλείπουσας ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ζωτικό μέρος του μέλλοντος της καθαρής ενέργειας. Ο αμερικανικός γίγαντας The Southern Company  κατασκευάζει δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (οι μοναδικοί πυρηνικοί σταθμοί που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα).

Όταν λοιπόν τεθούν σε λειτουργία αυτοί οι σταθμοί την επόμενη διετία, η εταιρεία θα έχει αντιδραστήρες στους οποίους μπορεί να βασιστεί για δεκαετίες που έρχονται καθώς σταδιακά καταργεί τις βρώμικες επιλογές με βάση τον άνθρακα.

Η μερισματική απόδοση της Southern Company είναι αρκετά γενναιόδωρη 4% σήμερα (υποστηρίζεται από ετήσιες αυξήσεις μερισμάτων αξίας δύο δεκαετιών), κάτι που είναι πολύ περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που προσφέρει ο δείκτης S&P 500. Αξίζει μια ματιά για επενδυτές μερισμάτων που προσπαθούν να βρουν ένα παιχνίδι καθαρής ενέργειας που δεν είναι υπερβολικά υπερτιμημένο.

Kinder Morgan (ανάλυση από τον Matt DiLallo)

Ενώ ο κόσμος στρέφεται γρήγορα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα χρειαστεί ακόμα ορυκτά καύσιμα για αρκετό καιρό. Η καθαρότερη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής μετάβασης είναι το φυσικό αέριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 29% έως το 2040.

Αυτή η προοπτική ενδείκνυται για την Kinder Morgan, έναν ηγέτη στη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική. Η αξιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου της εταιρείας θα πρέπει να παραμείνει υψηλή, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να δημιουργεί σταθερή ταμειακή ροή. Επιπλέον, καθώς αυξάνεται η ζήτηση, θα προσφέρει στην Kinder Morgan ευκαιρίες να επεκτείνει το δίκτυο αγωγών της στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Kinder Morgan θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μεταφορά και αποθήκευση των καυσίμων του μέλλοντος. Για παράδειγμα, η εταιρεία μπορεί να μεταφέρει ανανεώσιμο φυσικό αέριο και ένα μείγμα αερίου-υδρογόνου 5% έως 10% στους υπάρχοντες αγωγούς της με ελάχιστες ή καθόλου τροποποιήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε τελικά να επαναχρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου.

Enbridge (ανάλυση από τη Neha Chamaria)

Η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να έχει επιταχυνθεί, αλλά τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 84% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2019. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τις καθαρές πηγές ενέργειας να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, αν όχι καθόλου, και ορισμένες εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν ακόμη να ευδοκιμήσουν. Η Enbridge, για παράδειγμα, θα πρέπει να συνεχίσει να μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της για τις επόμενες δεκαετίες. Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενεργειακής υποδομής της Βόρειας Αμερικής, η Enbridge έχει ισχυρή επιρροή στον μεσαίο χώρο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέχρι το 2023, στοχεύει να επικεντρωθεί στον υπάρχοντα αγωγό έργων της, που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα διαθέσει περίπου 30 δις δολ., για έργα ανάπτυξης και μάλιστα τα 10 δις. δολ. θα μπορούσαν να δαπανηθούν μόνο για τη μεταφορά φυσικού αερίου και σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διανομή και την αποθήκευση φυσικού αερίου. Περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Enbridge πιστεύει ότι η εστίασή της στο φυσικό αέριο και ορισμένες δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσουν την εταιρεία να επιτύχει καθαρές εκπομπές μηδέν έως το 2050. Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία εκτιμά ότι το σχέδιο ανάπτυξης-δαπανών θα μπορούσε να αυξήσει μακροπρόθεσμα τις διανεμήσιμες ταμειακές ροές της ανά μετοχή κατά 5% έως 7%, κάτι που θα σήμαινε επίσης μεγαλύτερα μερίσματα για τους μετόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης