Περιβάλλον

Johnson: Οι G7 θα πρέπει να επενδύσουν 10 τρισ. δολ. για το κλίμα

tags :
Johnson: Οι G7 θα πρέπει να επενδύσουν 10 τρισ. δολ. για το κλίμα

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά σε σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Αγγλία, στις 11-13 Ιουνίου

Οι χώρες της G7 πρέπει να επενδύσουν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να πυροδοτήσουν μια ανάκαμψη που να βασίζεται στις επενδύσεις σε έναν εκτεταμένο ενεργειακό μετασχηματισμό που θα επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Boris Johnson.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναμένεται να συμμετάσχει με άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά σε σύνοδο κορυφής της G7, υπό την προεδρία του Johnson στην Κορνουάλη, στη νότια Αγγλία, στις 11-13 Ιουνίου.
Ιδρύθηκε το 1975 ως φόρουμ για τα πλουσιότερα έθνη της Δύσης για να συζητήσουν κρίσεις όπως το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η G7 θα συζητήσει τι θεωρεί ως τις μεγαλύτερες απειλές: Κίνα, Ρωσία, κλιματική αλλαγή και πανδημία κορωναϊού.
Ο Nicholas Stern, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, δήλωσε σε μια έκθεση για τον Johnson ότι είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για τις πλουσιότερες οικονομίες της Δύσης να κάνουν μια πραγματική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία.
"Η μετάβαση σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών και ανθεκτικών στο κλίμα παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική ευκαιρία της εποχής μας", δήλωσε ο Stern στην έκθεση.

Παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων

"Στο επίκεντρο του προτεινόμενου οράματος για την οικονομική απάντηση στην πανδημία είναι ένα συντονισμένο παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων για ανάκαμψη, ανοικοδόμηση και μετασχηματισμό που μπορεί να ενισχύσει όλες τις μορφές κεφαλαίου - φυσικό, ανθρώπινο, και κοινωνικό", δήλωσε ο Stern.
Οι χώρες της G7, είπε, πρέπει να θέσουν έναν συλλογικό στόχο να αυξήσουν τις ετήσιες επενδύσεις κατά 2% του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία για αυτήν τη δεκαετία και μετά και να βελτιώσουν την ποιότητα των επενδύσεων - ίση με περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε πρόσθετες επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να διασφαλίσουν την έγκαιρη καθολική διάθεση εμβολίων κλείνοντας αμέσως το ανώτατο όριο χρηματοδότησης COVAX ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την παροχή εμβολίων κυρίως για φτωχές χώρες.
Αφού ο Johnson κάλεσε τις χώρες να κάνουν περισσότερα από το να παράγουν ρητορική για το κλίμα, η έκθεση ανέφερε ότι η G7 πρέπει να βρει αξιόπιστους τρόπους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Biden
Η G7 θα πρέπει να δεσμευτεί να εξαλείψει όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το αργότερο το 2025, να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη ενεργειακή μετάβαση, να τερματίσει την υποστήριξη στο εξωτερικό για επενδύσεις ορυκτών καυσίμων και να εξετάσει έναν ελάχιστο φόρο εταιρικών κερδών 21%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης