Ενέργεια

Οι traders ποντάρουν στα 100 ευρώ για τα συμβόλαια των CO2

Οι traders ποντάρουν στα 100 ευρώ για τα συμβόλαια των CO2
Στις αγορές  μελλοντικής εκπλήρωσης με τις καλύτερες επιδόσεις  η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα
Τα συμβόλαια CO2 κατέρριψαν ένα νέο ρεκόρ καθώς η αγορά των options δείχνει ότι περισσότεροι traders είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι τιμές του άνθρακα θα είναι σχεδόν διπλασιασμένες μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα "δικαιώματα ρύπανσης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανέβει περίπου το 60% φέτος, τοποθετώντας τα μεταξύ των αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ακόμη και μετά από τέτοια μεγάλα κέρδη, μερικές από τις μεγαλύτερες θέσεις επιλογών είναι για στοιχήματα ότι οι άδειες άνθρακα θα ξεπεράσουν τα 60 ευρώ (73 $) ή περίπου 15% πάνω από τις τρέχουσες τιμές και τα 100 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Οι συναλλαγές αυξάνονται καθώς αυξάνεται η τιμή.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των τιμών των CO2 που έχει αρχίσει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις θα είναι δύσκολο να αφήσει χωρίς συνέπειες την κερδοφορία τωνν παραγωγών ρεύματος χωρίς κάποιες προσαρμογές των τιμολογίων, αν και προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι ως προς την πολιτική τους.

Ποιοι οδηγούν το ράλι

Η δράση της αγοράς είναι ένδειξη ότι η τιμή του άνθρακα καθοδηγείται από χρηματοοικονομικούς παράγοντες και όχι από τις εταιρείες που υποχρεούνται να κατέχουν τις άδειες σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, εκτιμά ο Ken Schneider, πρόεδρος της Gray Epoch LLC,.
«Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ράλι οδηγείται από κερδοσκόπους που δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με το ETS», δήλωσε ο Schneider.
Η Ευρώπη θα περιορίσει τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας

Οι επενδυτές συρρέουν στην αγορά καθώς τα σχέδια της Ευρώπης να σκληρύνει τον στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου φαίνεται να ενισχύει τη ζήτηση για τα δικαιώματα εκπομπών του μπλοκ. Η ΕΕ αναφέρει ότι η τιμή του άνθρακα πρέπει να είναι «πολύ υψηλότερη» για να επιτύχει τον κλιματικό στόχο.
Καθώς η τιμή του άνθρακα άνθρακας αυξάνεται, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΕΕ θα παρέμβει για να σταματήσει το ράλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Frans Timmermans δήλωσε ότι η τιμή πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του μπλοκ. Η τιμή άνθρακα σημείωσε άνοδο έως 4,6% τη Δευτέρα και έφτασε τα 52,77 ευρώ ανά μετρικό τόνο στο ICE Futures Europe.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης