Περιβάλλον

Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη - Τι έδειξε η Eurostat

Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη - Τι έδειξε η Eurostat
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν για όλους τους τύπους άνθρακα

Ενδιαφέροντα και τιμητικά τα νέα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το ποσοστό μείωσης των ρύπων στην χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2020.

Ειδικότερα, η Ελλάδα πήρε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το ποσοστό της πτώσης στις εκπομπές CO2 να διαμορφώνεται στο 18,7%. Βέβαια, το παρατεταμένο lockdown ελέω της πανδημίας συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό για αυτή την κατάσταση και εικόνα όλων των χωρών.

«Ξεκάθαρη πτώση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων- άνθρακα, λιγνίτη πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου- παρατηρήθηκε στις περισσότερες χώρες» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

To 2020, παρατηρήθηκε μια σαφής μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (σκληρός άνθρακας, λιγνίτης, σχιστόλιθο και άμμος πετρελαίου, προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν για όλους τους τύπους άνθρακα. Η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μειώθηκε επίσης σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε μόνο σε δεκαπέντε κράτη μέλη και αυξήθηκε ή παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο στα δώδεκα άλλα. Αντίθετα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ειδικά αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά.

Μετά την Ελλάδα, ακολούθησαν το Λουξεμβούργο με πτώση 17,8%, η Ισπανία με 16,2% και η Δανία με μείωση κατά 14,8%. Στον αντίποδα ανεπηρέαστη φάνηκε να έμεινε η εικόνα στη Μάλτα και την Ουγγαρία όπου οι εκπομπές μειώθηκαν μόλις κατά 1% και 1,7%. Αρκετά κάτω του μέσου όρου της Ε.Ε. κινήθηκε επίσης η μείωση στη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, αλλά και στο Βέλγιο.


88888_3.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης