Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Στην ΕΕ ο αγωγός της Β.Μακεδονίας - Τίμερμανς: Επίκεντρο hub πράσινου υδρογόνου η Ελλάδα

Σκρέκας: Στην ΕΕ ο αγωγός της Β.Μακεδονίας - Τίμερμανς: Επίκεντρο hub πράσινου υδρογόνου η Ελλάδα
Το 99% των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό έχει ολοκληρωθεί , ενώ έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο το μεγάλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος, εστίασε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας με την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου. Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (Νέας Μεσημβρίας – Ειδομένη/Γευγελή).
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί  το 99% των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το δίκαιο της ΕΕ και αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν.
Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, προετοιμάζει το market test, το οποίο εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί έως τον Σεπτέμβριο. 

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε επίσης ότι ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τις  διαδρομές αερίου και θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο στους βόρειους γείτονες, μέσω εναλλακτικών διαδρομών, πέραν της Ρωσίας, βοηθώντας και στα σχέδια απολιγνιτοποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως  τόνισε και ο ομόλογός του κ. Νασέρ Νουρεντίνι, σήμερα εξαρτάται από τον λιγνίτη σε ποσοστό 60% με 70%.

Δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον αρκετών ενεργειακών εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία να συμμετάσχουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο Αλεξανδρούπολη.  


Τίμερμανς: Κόμβος υδρογόνου η Ελλάδα

Σε κόμβο πράσινου υδρογόνου θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα Βαλκάνια, με επίκεντρο την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας το μεσημέρι στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς. Όπως τόνισε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που προωθούνται στην περιοχή μας, μπορούν στο μέλλον να υποδεχθούν υδρογόνο, τα οποίο θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο της Ελλάδας.

Σχετικά με τον EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΥΠΕΝ, η  λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης αναμένεται το επόμενο έτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι και αυτός ο αγωγός σχεδιάζεται με την προοπτική να μεταφέρει στο μέλλον και υδρογόνο. Επί του παρόντος, διεξάγονται μελέτες με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, με το ήμισυ των κονδυλίων να προέρχονται από την Κομισιόν, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό,  καταδεικνύει και τη στήριξή της σε ένα έργο PCI που ενισχύει τον ανταγωνισμό και την ολοκλήρωση της αγοράς, μειώνοντας την εξάρτηση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μία μόνο ενεργειακή πηγή. Άλλωστε, όπως  υποστήριξε ο ίδιος, η  ΕΕ και η περιοχή μας θα συνεχίσουν να χρειάζονται αέριο ως καύσιμο «μετάβασης».  

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τα σχέδιά της και να υποστηρίξει τις διεθνείς εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα θαλάσσια οικόπεδα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης