Μπενρουμπή: Η Μυτιληναίος και στα Υπεράκτια Αιολικα - Στόχος 20 Χ 50 MW στην Αποθήκευση

Μπενρουμπή: Η Μυτιληναίος και στα Υπεράκτια Αιολικα - Στόχος 20 Χ 50 MW στην Αποθήκευση
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά εξισορρόπησης είχε σκαμπανεβάσματα και έχει ισορροπήσει πλήρως πλέον

Ο όμιλος Μυτιληναίου πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα μια συνεργασία με ξένη εταιρία για την πραγματοποίηση επένδυσης σε Yπεράκτιο Αιολικό.
Αυτό δήλωσε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών και τόνισε ότι η συμφωνία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Όπως σημείωσε η εγχώρια ενεργειακή αγορά, κινείται σε ένα νέο περιβάλλον καθώς οι στόχοι του 2020 επιτεύχθηκαν, ενώ η τιμή CO2 είναι στα 50 ευρώ και έρχονται διαρκώς νέα δεδομένα, όπως ο νέος στόχος της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 55% στην Ε.Ε. ως το 2030.

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για 1000 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας με 20 έργα των 50 μεγαβάτ με αποθήκευση μιας ώρας για συγκεκριμένους σκοπούς.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σε ότι αφορά το target model, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι ξεκίνησε βεβιασμένα και ότι η αγορά επόμενης ημέρας δεν είναι σωστά δομημένη, ενώ χρειάζεται ένας μηχανισμός επιτήρησης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά εξισορρόπησης είχε σκαμπανεβάσματα και έχει ισορροπήσει πλήρως πλέον, πράγμα που θα γινόταν και χωρίς τη ρύθμιση που προωθήθηκε από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου όπως είπε παρακολουθεί στενά το σύνολο των εξελίξεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά, την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο.
Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα φυσικού αερίου είναι σχεδόν έτοιμη και ο όμιλος βασίζεται στη δημιουργία του μηχανισμού ισχύος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά μέσα στην αγορά. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η εν λόγω μονάδα θα επιτρέψει στο 2022 και 2023 να κλείσουν οι μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα επιτρέψει και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Πάντως υπογράμμισε ότι απουσιάζει από την αγορά ο μηχανισμός αμοιβής ισχύος.

Ο κ. Μπενρουμπή στάθηκε επίσης στα νέα 300 μεγαβάτ αιολικών που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και στα 1500 μεγαβάτ φ/β που αποκτήθηκαν πρόσφατα με εξαγορές και σχεδιάζεται να είναι έτοιμα ως το 2022.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης