Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιδότηση 2 δισ. ευρώ της Ολλανδίας σε Shell - ExxonMobil για έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS)

Επιδότηση 2 δισ. ευρώ της Ολλανδίας σε Shell - ExxonMobil για έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS)
Το έργο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024

Με το χρηματικό ποσό των 2 δισ. ευρώ έχει επιχορηγήσει η ολλανδική κυβέρνηση μια κοινοπραξία που αποτελείται από πετρελαϊκούς κολοσσούς Royal Dutch Shell και ExxonMobil.

Η αιτία της συγκεκριμένης επιλογής είναι ένα έργο που στοχεύει στη δέσμευση CO2 που εκπέμπεται από εργοστάσια και διυλιστήρια στην περιοχή του λιμένα του Ρότερνταμ και την αποθήκευσή του σε κενά πεδία φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Η αισιοδοξία

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ενημερωθεί ότι οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Port of Rotterdam στο Reuters, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη είδηση του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS. Το έργο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές στο βιομηχανικό σύμπλεγμα που περιβάλλει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης κατά περίπου 10%.

Σκοπός των επιδοτήσεων είναι η αποζημίωση των εταιρειών για το επιπλέον κόστος της σύλληψης των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το λιμάνι θα παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στα κενά θαλάσσια πεδία φυσικού αερίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο project δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, συμβάλλει στη επίτευξη του στόχου, για τη  μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 24,5% από τα επίπεδα του 1990 πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης