Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ζάεφ η ανασύσταση του ΟΚΤΑ

ΕΛΠΕ: Στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ζάεφ η ανασύσταση του ΟΚΤΑ
Τον Ιανουάριο του 2013, τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν το shut-down των εγκαταστάσεων διύλισης στη Βόρεια Μακεδονία

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του κ. Ζάεφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έγινε αναφορά στην επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο τελευταίος στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Κ. Μητσοτάκη.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Το ιστορικό του έργου

Ο αγωγός μήκους 213 χλμ έχει ικανότητα μεταφοράς 350.000 μετρικών τόνων πετρελαίου και τέθηκε σε λειτουργία το 2002. Μέχρι το 2013 και τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας διύλισης της ΟΚΤΑ στη γείτονα χώρα, την οποία εξαγόρασαν τα ΕΛΠΕ το 1999 μέσω της θυγατρικής τους ΕΛ.ΠΕ.Τ. ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου προς διύλιση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Μακεδονία, από το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη.

Τον Ιανουάριο του 2013, τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν το shut-down των εγκαταστάσεων διύλισης στη Βόρεια Μακεδονία, κρίνοντας οικονομικά ασύμφορη τη λειτουργία τους, με συνέπεια να τεθεί εκτός λειτουργίας και ο πετρελαιαγωγός. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες τεχνικές εργασίες για την επαναλειτουργία του, αυτή τη φορά για τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων. Επίσης, πέρα από τη μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ σε κέντρο διακίνησης καυσίμων στα δυτικά Βαλκάνια, το επενδυτικό σχέδιο των Ελληνικών Πετρελαίων φαίνεται να περιλαμβάνει και την προοπτική δημιουργίας μονάδων ΑΠΕ στη γειτονική χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης