Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και funds για τον ΔΕΔΔΗΕ- Τα σημεία «τριβής»

Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και funds για τον ΔΕΔΔΗΕ- Τα σημεία «τριβής»
Οι συμφωνίες αγοραπωλησίας και μετόχων θα αποτελέσουν τις βάσεις για τις δεσμευτικές προσφορές

Θερμό παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτικών funds που προκρίθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Από την περασμένη Παρασκευή που το διοικητικό συμβούλιο  της ΔΕΗ έδωσε το ¨πράσινο» φως για το άνοιγμα του Virtual Data Room οι πέντε εκ των εννέα υποψηφίων υπέγραψαν την ίδια ημέρα σύμβαση εμπιστευτικότητας με τη ΔΕΗ για την είσοδό τους και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της θυγατρικής, ενώ και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι ανταλλάσσουν με την διοίκηση της εταιρίας τα νομικά κείμενα με τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Στα χέρια των υποψηφίων επενδυτών βρίσκονται και τα προσχέδια της συμφωνίας αγοραπωλησίας (sale and purchase agreement) καθώς και της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement) τα οποία και θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου με τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτά κείμενα πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος της ΔΕΗ είναι η όλη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης μειοδότη να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

«Κλειδί» το μάνατζμεντ και η άσκηση βέτο

Επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές σε ότι αφορά στη συμφωνία μετόχων είναι τα δικαιώματα του νέου επενδυτή στο μάνατζμεντ. Η ΔΕΗ έχει κάνει  σαφές από την πρώτη φάση του διαγωνισμού μέσω των συμβούλων της ότι δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τον πλήρη έλεγχο των δικτύων και ότι θα διαθέσει μόνο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Για παράδειγμα, το μάνατζμεντ που και μετά την ιδιωτικοποίηση θα ασκεί η ΔΕΗ, θα δεσμεύεται για συγκεκριμένο μπίζνες πλαν και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ ο επενδυτής θα έχει δικαίωμα βέτο για έργα από κάποιο ύψος και πάνω.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές (παλαιός και νέος μέτοχος) θα «κλειδώσουν» από πριν μια διαδικασία για την τοποθέτηση προσώπων σε κρίσιμες θέσεις της διοίκησης όταν κάποιος αποχωρήσει.

Τεχνοκρατική η αντικατάσταση στελεχών

Η διαδικασία αυτή θα εγγυάται ουσιαστικά στον επενδυτή ότι η αντικατάσταση θα γίνει με τεχνοκρατικά και όχι άλλους είδους κριτήρια, όπως για παράδειγμα κομματικά, δεδομένου ότι η ΔΕΗ ελέγχεται από το Δημόσιο. 

Ένα από τα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται είναι η τοποθέτηση του οικονομικού διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ όπως και του διευθυντή  λειτουργικών δραστηριοτήτων να γίνεται έπειτα από πρόταση του νέου επενδυτή.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών είναι η μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ η κυριότητα των οποίων ανήκει σήμερα στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ, τα πάγια θα μεταφερθούν μετά την ανάδειξη πλειοδότη. Ωστόσο ο επενδυτής θα γνωρίζει από πριν τα ακριβή πάγια που θα μεταφερθούν στον ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ, μέσω της συμφωνίας μεταβίβασης του 49%, θα αναλάβει δέσμευση για τη μεταφορά της κυριότητάς τους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η ολοκλήρωση της μεταφοράς των παγίων θα αποτελεί επίσης με όρο της συμφωνίας προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης