Τέλος στο «σπάσιμο» μεγάλων έργων ΑΠΕ από ΥΠΕΝ και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τέλος στο «σπάσιμο» μεγάλων έργων ΑΠΕ από ΥΠΕΝ και Περιφέρεια Θεσσαλίας
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από υπόδειξη του υπουργείου, έβαλαν φρένο σε κατάτμηση έργου της Kiefer

«Φρένο» σε μεθοδεύσεις κατάτμησης μεγάλων έργων ΑΠΕ σε μικρά …υποέργα ώστε να προσπερνούν  την αυστηρή περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία και να διασφαλίζουν εγγυημένες τιμές σε αντίθεση με τα μεγάλα έργα που κλειδώνουν ταρίφες στους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ έβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.  

Σύμφωνα με έγγραφο του επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Αθανάσιο Κουτσουτάσιο, το οποίο υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, διακόπτεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία αφορά τέσσερις αιολικούς σταθμούς ισχύος 3 μεγαβάτ έκαστος στην περιοχή των Μετεώρων, καθώς  διαπιστώθηκε ότι αφορά κατάτμηση ενός έργου ισχύος 12 μεγαβάτ. 

Καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων για μεθοδεύσεις

Η ιστορία έχει ως εξής: Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν στο ΥΠΕΝ μεθοδεύσεις κατάτμησης έργων στην περιοχή Ασπροποτάμου. Το ΥΠΕΝ με τη σειρά του ζήτησε στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφού τα μελέτησε απέστειλε έγγραφο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ζητώντας της να «παγώσει» την αδειοδότηση των έργων διότι όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για ένα έργο και όχι για τέσσερα διαφορετικά καθώς υποβλήθηκαν ταυτόχρονα στην υπηρεσία, έχουν τον ίδιο μελετητή (εταιρεία με την επωνυμία kIEFER και μελετητή τον Ιωάννη Φύσσα), ανήκουν στον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης και έχουν νόμιμο εκπρόσωπο έργου τον Χρήστο Πετρόχειλο.

Το έγγραφο που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια, το οποίο τελικά την οδήγησε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο της υπηρεσίας, αναφέρει τα εξής; 

«Δεν προκύπτει εμφανής δικαιολογητικός λόγος τήρησης παράλληλων διαδικασιών για την αδειοδότηση τεσσάρων όμοιων έργων, με δικαιούχους ουσιαστικά τα ίδια πρόσωπα, ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία για ένα ενιαίο έργο, το οποίο ωστόσο, λόγω μεγαλύτερης ισχύος, θα υπαγόταν στην Α κατηγορία.

Υπονόμευση της νομοθεσίας και  της προστασίας του Περιβάλλοντος

Και ναι μεν η ως άνω κατάτμηση δεν απαγορεύεται με ρητή διάταξη, εάν όμως συντρέχουν οι συνθήκες, όπως στην προκείμενη περίπτωση (ίδιος δικαιούχος, χρονική σύμπτωση στην έκδοση των πράξεων, ίδιος μελετητής, χρονική σύμπτωση στην εκπόνηση και υποβολή των μελετών), η κατάτμηση αυτή οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία επιτρέπει τη συνθετική εξέταση και συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου (ΣτΕ 2157/19), υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης».

Μάλιστα, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΝ, αναφέρουν ότι η κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε τέσσερα επιμέρους έργα θέτει ζήτημα μη ορθής εφαρμογής της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, με συνέπεια εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική, να υπάρχει κίνδυνος – μετά από προσφυγή – να οδηγηθεί η χώρα στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης