ΣΕΦ: Ρεκόρ νέας εγκατεστημένης ισχύος με 913 MW το 2020

ΣΕΦ: Ρεκόρ νέας εγκατεστημένης ισχύος με 913 MW το 2020
Το 2020 η αγορά φωτοβολταϊκών συντήρησε (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) 42.200 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες)

Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά. Όχι μόνο γιατί η πανδημία επηρέασε την αγορά, αλλά και γιατί μία αλλαγή στον τρόπο που “κλειδώνει” η ταρίφα (με “δήλωση ετοιμότητας” και όχι με την ηλέκτριση) άλλαξε άρδην τον τρόπο παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων για τη χρονιά αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). 

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Έτσι, στα παρακάτω στοιχεία δίνουμε δύο διαφορετικά ζεύγη μεγεθών για την ετήσια αγορά: ένα για τη νέα ετήσια και συνολική εγκατεστημένη ισχύ, και ένα για τη νέα ετήσια και συνολική ισχύ συστημάτων που είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, 780 συστήματα συνολικής ισχύος 453,8 MWp εγκαταστάθηκαν αλλά δεν διασυνδέθηκαν εντός του 2020 (κατέθεσαν δήλωση ετοιμότητας και πρόκειται να διασυνδεθούν εντός του 2021). Η διάκριση αυτή έχει νόημα διότι η εγκατεστημένη ισχύς αντικατοπτρίζει τις πωλήσεις εξοπλισμού, τον αριθμό συστημάτων και τις θέσεις εργασίας, ενώ τα διασυνδεδεμένα συστήματα επηρεάζουν την ισχύ που είναι διαθέσιμη στο Σύστημα αλλά και τα οικονομικά μεγέθη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τις εκάστοτε πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το 2020, η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας παρόλα αυτά σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 17 MWp νέων συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της κατηγορίας αυτής στα 51 MWp, με τα εμπορικά συστήματα να καλύπτουν ποσοστό άνω του 90% αυτής της ισχύος και τα οικιακά συστήματα να υπολείπονται σημαντικά.

1_14.JPG

2_20.JPG

Θέσεις εργασίας

Το 2020 η αγορά φωτοβολταϊκών συντήρησε (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) 42.200 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες)

3_15.JPG


Ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών

4_16.JPG


Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το Δελτίο του ΣΕΦ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης