Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Σε άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2 θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ

Reuters: Σε άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2 θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ

 Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες

 

H κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που καταλήγει στην Ευρώπη, και στον διευθύνοντα σύμβουλο της, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρουσιάσει την έκθεση του για τις κυρώσεις, δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι παρότι στην διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG του αγωγού και στον διευθύνοντα σύμβουλο της, τον Ματίας Βάρνιχ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν επιβληθεί κυρώσεις, είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να αρθούν οι κυρώσεις αυτές, ανέφερε η πηγή.
Η πηγή είπε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνθηκε ότι είναι σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την στρατηγική της δέσμευση να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με την Γερμανία, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές βλάβες επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Την επικείμενη άρση των κυρώσεων είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, με δημοσίευμα του στο οποίο άσκησαν κριτική οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον.
Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ικανοποίηση στη Ρωσία

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα, με αφορμή το δημοσίευμα του Axios, ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον μπορεί να συμβάλει στο να αναθερμανθούν οι ψυχρές σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές.

«Προς το παρόν γίνεται λόγος για απρόσωπα δημοσιεύματα, γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν πρέπει να εκληφθούν ως μήνυμα. Αν και το ίδιο το γεγονός της εμφάνισης τέτοιων δημοσιευμάτων είναι εκ των πραγμάτων θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καλύτερο από το να διαβάζεις πληροφορίες που προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις».

«Προς το παρόν είναι νωρίς να μιλάει κανείς για κάποια επίσημα σχέδια, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουμε καμία επίσημη επιβεβαίωση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος επίσης νωρίτερα στο δημοσίευμα του Axios , δήλωσε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις από την εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης