Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρεμιέρα για την αγορά CO2 της Βρετανίας, με υψηλότερες τιμές από την ΕΕ

Πρεμιέρα για την αγορά CO2 της Βρετανίας, με υψηλότερες τιμές από την ΕΕ

Η Βρετανία ξεκίνησε τη δική της αγορά για να αντικαταστήσει το ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Βρετανίας (ETS) ξεκίνησε την Τετάρτη 19/5/2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις τιμές του άνθρακα να φτάσουν πάνω από 50 λίρες (70,77 $) ανά τόνο και να ασκούν πίεση στις τιμές της ΕΕ.

Το ETS είναι μια μέθοδος χρέωσης των μονάδων παραγωγής ενέργειας και άλλων βιομηχανικών οντοτήτων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Η Βρετανία ξεκίνησε τη δική της αγορά για να αντικαταστήσει το ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού αποχώρησε από το μπλοκ.
Το συμβόλαιο αναφοράς 21 Δεκεμβρίου UK Allowance (UKA) διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά στις 50,23 λίρες (71,13 $) ανά τόνο πριν υποχωρήσει στις 47,11 λίρες ανά τόνο έως τις 10,15 GMT.
Το συμβόλαιο άνθρακα της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου (EUA) διαπραγματεύτηκε στα 50,86 ευρώ (62,09 $) τον τόνο.

Νευρική εκκίνηση

"Οι πρώτες συναλλαγές σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη στο ETS του Ηνωμένου Βασιλείου ως σύστημα. Περιμένουμε μια νευρική και ασταθή εκκίνηση, αλλά περιμένουμε ότι οι EUAs θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τα UKA μελοντικά", δήλωσε ο αναλυτής Refinitiv Hege Fjellheim.
Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκαν περίπου 10% αυτή την εβδομάδα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους trader οφείλονταν εν μέρει στην έναρξη του συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι την Τετάρτη, οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, που δεν μπορούσαν να αγοράσουν άδειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν αγοράσει δικαιώματα στην ΕΕ ως τη μόνη διαθέσιμη αντιστάθμιση για τις τιμές του άνθρακα.

Πιέσεις και δημοπρασία

Οι trader εκτιμούν ότι με τις άδειες του Ηνωμένου Βασιλείου που αποδεσμεύονται τώρα οι τιμές άνθρακα της ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις.
"Ο μόνος σύνδεσμος μεταξύ του βρετανικού ETS και του EU ETS είναι το γεγονός ότι οι παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισαν να αγοράζουν το EUA ως το καλύτερο αντιστάθμισμα μεσολάβησης CO2", δήλωσε ένας trader.
Η πρώτη δημοπρασία κυβερνητικών αδειών θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Τετάρτη μέσω ICE, αποδεσμεύοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια βρετανικά δικαιώματα στην αγορά.
Οι εταιρείες που πρέπει να συμμετάσχουν τόσο στις αγορές άνθρακα της ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουν ότι θα δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ των δύο, ώστε να επιτρέπεται η διαπραγμάτευση αδειών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για επίσημες διαπραγματεύσεις.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης