Ενέργεια

Πως τα σχέδια της Qatar Petroleum για το LNG «μπλοκάρουν» τις νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ

Πως τα σχέδια της Qatar Petroleum για το LNG «μπλοκάρουν» τις νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση

Η απόφαση της αυστραλιανής Woodside Petroleum να αποσυρθεί από ένα μεγάλο έργο Καναδικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ήταν το τελευταίο πλήγμα για έναν τομέα που έχει ξεχωρίσει για τις προοπτικές ανάπτυξής του παγκοσμίως.

Η ζήτηση για υπερψυγμένο LNG έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγάλα κράτη που καταναλώνουν ενέργεια, όπως η Κίνα και η Ινδία, απομακρύνονται από τον άνθρακα. Η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, αλλά τρία έργα της Βόρειας Αμερικής σταμάτησαν την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, καθώς οι πελάτες παραμένουν διστακτικοί να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς που απαιτούνται για χρηματοδότηση.
Οι τερματικοί σταθμοί LNG, χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για την κατασκευή τους. Οι επενδυτές σε νέα έργα είναι επιφυλακτικοί για την υπερπροσφορά τα επόμενα χρόνια μετά την ανακοίνωση των μεγάλων σχεδίων επέκτασης της Qatar Petroleum, του μεγαλύτερου και χαμηλού κόστους LNG στον κόσμο τον Φεβρουάριο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη δώδεκα έργα στη Βόρεια Αμερικής για τα οποία θα μπορούσαν να αποφασισθεί η έναρξη της κατασκευής τους αργότερα φέτος. Μόνο ένα έργο ξεκίνησε την κατασκευή το 2020.
Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε 0,4% το 2020 σε ρεκόρ 356 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (MTPA) LNG ή 47 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εισαγωγών Υγρού Φυσικού Αερίου (GIIGNL).
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αερίου μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια των ΗΠΑ για μια μέρα.

Παγώνουν τα έργα

Η Woodside έχει συμμετοχή 50% στο έργο Kitimat στη Βρετανική Κολομβία, για το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση. Αυτό δύο άλλα έργα τέθηκαν σε αναμονή φέτος: το Brownsville της Annova στο Τέξας τον Μάρτιο και η Pembina Pipeline Corp's (Jordan Cove στο Όρεγκον τον Απρίλιο.
Η Sempra Energy εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα αναβάλει την απόφαση να ξεκινήσει την κατασκευή του προτεινόμενου τερματικού του Port Arthur στο Τέξας από το 2021 έως το 2022.
"Με την προσθήκη περισσότερων δυνατοτήτων από το Κατάρ, με πολύ φθηνό κόστος, δεν έχει οικονομικό νόημα για τις αμερικανικές εταιρείες να κατασκευάζουν έργα greenfield", δήλωσε ο Matt Smith, διευθυντής έρευνας εμπορευμάτων στο ClipperData, το οποίο παρέχει δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία εμπορευμάτων. Πιο λογικό είναι η επέκταση σε υπάρχοντα τερματικά συμπλήρωσε.
Η Qatar Petroleum ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αυξήσει την παραγωγή από 77 MTPA τώρα σε 110 MTPA έως το 2026 και πιθανώς 126 MTPA έως το 2027.
"Δεδομένης της απόφασης του Κατάρ να προχωρήσει ... οι παγκόσμιες αγορές LNG φαίνονται έτοιμες για μια άλλη περίοδο υπερπροσφοράς" που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγοραστές, δήλωσε ο Ross Wyeno, επικεφαλής αναλυτής της Americas LNG Analytics της S&P Global Platts.

Οι πελάτες ήταν απρόθυμοι να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς καθώς οι τιμές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των ετών κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού το 2019 όταν ένας αριθμός ρεκόρ έργων LNG άρχισε να λειτουργεί. Πέρυσι, οι τιμές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, σε χαμηλά ρεκόρ λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης.
Αρκετοί προγραμματιστές LNG, ωστόσο, δήλωσαν ότι παραμένουν σε καλό δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για την έναρξη της κατασκευής φέτος.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Tellurian Inc (TELL.O), Charif Souki, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέμειναν εβδομάδες από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προτεινόμενου έργου Driftwood στη Λουιζιάνα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης