Ενέργεια

Οι αυξήσεις στη χονδρική ρεύματος αρχίζουν να περνούν στην Μέση Τάση

Οι αυξήσεις στη χονδρική ρεύματος αρχίζουν να περνούν στην Μέση Τάση
Αφορά στα τιμολόγια Μέσης Τάσης που πληρώνουν μεγάλοι καταναλωτές όπως βιομηχανίες, εμπορικές, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ανοδική πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση και του κόστους εξισορρόπησης στην αντίστοιχη αγορά, έχει αρχίσει πλέον να αποτυπώνεται στις τιμές λιανικής και ειδικά στα τιμολόγια Μέσης Τάσης που πληρώνουν μεγάλοι καταναλωτές όπως βιομηχανίες, εμπορικές, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις.

Ήδη επικρατεί αναστάτωση στην αγορά καθώς προμηθευτές ζητούν αναθεώρηση συμβάσεων λόγω της αύξησης του κόστους που υφίστανται από την άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος η οποία επηρεάζεται τόσο από την αλματώδη άνοδο της τιμής του CO2, όσο και από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Ενδεικτική είναι η πορεία της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος τις προηγούμενες ημέρες που αυξήθηκε και η ζήτηση λόγω του ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων μετά το lockdown.

Κύρια αιτία των αυξήσεων το κόστος ρύπων

Συγκεκριμένα το Σάββατο 15 Μάιου η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν στα 63,24 ευρώ/MWh, την Κυριακή 16/5 μειώθηκε στα 54,12 ευρώ/MWh, για να πάρει την ανηφόρα από τη Δευτέρα 17/5 που έφθασε στα 63 ευρώ/MWh, την Τρίτη 18/5 στα 72,75 ευρώ/MWh και την Τετάρτη 19/5 στα 69 ευρώ/MWh, την Πέμπτη 20/5 στα 64,75 ευρώ/MWh και για σήμερα Παρασκευή 21/5 στα 56,37  ευρώ/MWh. 

Κύρια αιτία της ανόδου στη χονδρική αγορά είναι το κόστος ρύπων, το οποίο έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Δεκέμβριο του 2020 ως σήμερα.

Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 από περίπου 25 ευρώ/τόνο κατά μέσον όρο το 2020 έφθασαν πριν μία εβδομάδα στα 56,28 ευρώ/τόνο, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Χθες, το συμβόλαιο αναφοράς (future Δεκεμβρίου) στην ΕΕ έκλεισε στα 49,26 ευρώ/τόνο κατά 6,47% χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ωστόσο είναι πολύ πρώιμη η όποια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της τιμής, δεδομένου ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι το ανοδικό δυναμικό δεν έχει εξαντληθεί.

Αυξήσεις στα τιμολόγια με ρήτρες χονδρικής τιμής και CO2

Έτσι η αύξηση αυτή του κόστους για τους προμηθευτές φαίνεται ότι έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στα τιμολόγια λιανικής  που φέρουν ρήτρα χονδρικής τιμής, ρήτρα CO2, ή διακριτή χρέωση ρύπων, όπως τα τιμολόγια ρεύματος της Μέσης Τάσης, καθώς είναι τα πρώτα που αντανακλούν τις αυξήσεις, με αρκετές μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν ήδη κληθεί να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς.

Ανοδικές πιέσεις ασκούνται  και στα οικιακά τιμολόγια, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των άλλων εταιριών προμήθειας και σταδιακά αναμένεται να περάσουν στους καταναλωτές.

Η ΔΕΗ είναι η πιο εκτεθειμένη εταιρία τόσο στο κόστος ρύπων, λόγω της λιγνιτικής παραγωγής, όσο και στην εξέλιξη των τιμών στην αγορά αφού είναι μεν καθετοποιημένη, αλλά το μερίδιο της στην παραγωγή είναι πολύ μικρότερο από το μερίδιο της στην προμήθεια και πρέπει να αγοράζει τις επιπλέον ποσότητες που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της από την αγορά. 

Σε ότι αφορά δε το υψηλό κόστος των ρύπων απορρόφησε μεν το πρώτο κύμα ανόδου της τιμής του CO2,  πλέον όμως προσανατολίζεται σε ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας ακόμη και στα οικιακά τιμολόγια.

Παράλληλα επιχειρεί να μειώσει την έκθεσή της στους ρύπους, περιορίζοντας σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τη χρήση λιγνίτη στο παραγωγικό της μείγμα.

Από τον  Απρίλιο, που οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν το κλείσιμο της τηλεθέρμανσης η συμμετοχή των λιγνιτικών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έχει υποχωρήσει αισθητά. Την περασμένη εβδομάδα η λιγνιτική παραγωγή κάλυψε μόλις το 3% της ζήτησης, από 7% που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.  

Επιβάρυνση με κόστος ρύπων όμως έχουν και οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες στο διάστημα 10-16 Mαίου, καλύψαν το 39% της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης