Ενέργεια

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Στα 68,29 δολ. το Brent, στα 65,9 δολ. το αργό

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Στα 68,29 δολ. το Brent, στα 65,9 δολ. το αργό

Ανησυχία για πιθανή εμπλοκή στις συνομιλίες με το Ιράν

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα 24/5/2021 καθώς αναδύθηκε μια πιθανή εμπλοκή στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 που θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερη προσφορά πετρελαίου, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι το σενάριο για υψηλότερες τιμές παρέμεινε ανέπαφο ακόμη και με την αύξηση των εξαγωγών του Ιράν.

Περί τις 18:20 το Brent σημείωνε άνοδο 2,9%, στα 68,30 $ ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στα 65,94 $ το βαρέλι, συξημένο 3,7%.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 3% την περασμένη εβδομάδα αφού ο Πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να άρουν κυρώσεις στους τομείς πετρελαίου, τραπεζών και ναυτιλίας της χώρας του.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι μια τριμηνιαία συμφωνία παρακολούθησης μεταξύ του Ιράν και του πυρηνικού παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών έχει λήξει και ότι η πρόσβασή του μέσα σε ορισμένους ιρανικούς πυρηνικούς χώρους θα σταματήσει.

Επιπτώσεις στις συνομιλίες

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτυχία συμφωνίας για παράταση της συμφωνίας παρακολούθησης θα βυθίσει τις ευρύτερες, έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015, οι διαπραγματεύσεις για την οποία πρόκειται να επαναληφθούν στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα.
Ο πρώην πρόεδρος Trump απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις. «Συνολικά, φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού οι εμπλεκόμενες πλευρές ν υπογράψουν για μια νέα πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM. «Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα, που σίγουρα θα έχει μεγάλη έκπτωση στο ιρανικό αργό… αλλά παρόλη την ανησυχία, μια επιθετική αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών του Ιράν είναι απίθανο να σταματήσει την υποχώρησε των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου». Ακόμη και με πιθανή επανεκκίνηση των εξαγωγών του Ιράν, η υπόθεση για υψηλότερες τιμές πετρελαίου παραμένει ανέπαφη λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης λόγω εμβολίων, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Ακόμη και με επιθετική επανεκκίνηση τον Ιούλιο, εκτιμούμε ότι οι τιμές του Brent θα εξακολουθούσαν να φτάνουν τα 80 $ ανά βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο του 2021», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προβλέψεις 80 $ ανά βαρέλι για αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης