Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Πρεμιέρα» για το πρατήριο FΙSIKON στην Κοζάνη

«Πρεμιέρα» για το πρατήριο FΙSIKON στην Κοζάνη
Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου Trans-European Transport Network (TEN-T), ενώ το υπόλοιπο 50% από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ξεκίνησε χθες (24/5) επισήμως η εμπορική λειτουργία του πρατηρίου FISIKON στο Δήμο Κοζάνης. Η ολοκαίνουρια προσθήκη στο δίκτυο πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) “FISIKON” της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βρίσκεται στο Δ.Δ. Κοίλων της Δ.Ε. Κοζάνης (Χλιάπας "JetOil" CNG "FISIKON", επί της Ε.Ο. Κοζάνης – Πτολεμαΐδας).

Τοποθετημένο στο πλέον κομβικό σημείο της Δυτικής Μακεδονίας, πλησίον του κόμβου της Εγνατίας Οδού, το πρατήριο θα εξυπηρετεί τα διερχόμενα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 05:45 ως τις 22:00 και την Κυριακή απο τις  07:30 ως τις 21:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου Trans-European Transport Network (TEN-T), ενώ το υπόλοιπο 50% από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συνδικαιούχοι του ευρωπαϊκού έργου είναι οι εταιρείες One Team, OPTILOG και LEVER, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίησή του.

Η κοινή στρατηγική στόχευση των Ε.Ε. και ΔΕΠΑ Εμπορίας για την επέκταση της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τη λειτουργία 15 ακόμη  πρατηρίων FISIKON CNG, έως τα τέλη του 2022,  τα οποία θα προστεθούν στα 19 πρατήρια που είναι ήδη σε λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 34. Το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία των νέων αυτών πρατηρίων ανέρχεται στα 4.000.000€.  

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα «ανταγωνιστικά» καύσιμα είναι αξιοσημείωτα, καθιστώντας άκρως ελκυστική την αγορά νέων μοντέλων αυτοκινήτων με CNG ή τη μετατροπή του συμβατικού κινητήρα σε κινητήρα αερίου. Το CNG είναι το οικονομικότερο και αποδοτικότερο καύσιμο κίνησης καθώς είναι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με όλα τα συμβατικά καύσιμα.

Παράλληλα, τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από αυτούς της βενζίνης και 15% από αυτούς του πετρελαίου. Επίσης, με την κίνηση με CNG, επιτυγχάνεται μείωση 90% στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO), 80% στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 70% στα οξείδια του αζώτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης