Ενέργεια

Παγκ. Τράπεζα: Τα συστήματα τιμολόγησης CO2 συγκέντρωσαν 53 δισ. δολ. το 2020

Παγκ. Τράπεζα: Τα συστήματα τιμολόγησης CO2 συγκέντρωσαν 53 δισ. δολ. το 2020

64 παγκόσμια συστήματα τιμολόγησης άνθρακα σε λειτουργία το 2021

 

Οι επτά μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τιμολόγηση του άνθρακα στην προώθηση της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Σύμφωνα με το Reuters xώρες σε όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν 53 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι χρεώνοντας εταιρείες για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αυξημένα σχεδόν 18% σε σχέση για το 2019 καθώς αρκετές από αυτές επιβάλλουν νέες εισφορές και τιμές σε ορισμένα στα υπάρχοντα συστήματα, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση την Τρίτη.

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν μια τιμή άνθρακα για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων τους με τη μορφή ενός φόρου ή βάσει ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) ή συστήματος ανώτατου ορίου.
Οι επτά μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τιμολόγηση του άνθρακα στην προώθηση της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. "Παρά την κοινωνική και οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από το COVID-19, οι αρχές και οι εταιρείες δεν έχουν αμφισβητηθεί στη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή", ανέφερε η έκθεση.

Αύξηση εσόδων

Υπήρχαν 64 παγκόσμια μέσα τιμολόγησης άνθρακα σε λειτουργία το 2021, σε σύγκριση με 58 το 2020, καλύπτοντας πάνω από το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από 15,1% πέρυσι, ανέφερε η έκθεση.
Η αύξηση των καλυμμένων εκπομπών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη, του εθνικού ETS της Κίνας - της μεγαλύτερης αγοράς άνθρακα στον κόσμο - καλύπτοντας αρχικά περίπου το 30% των εκπομπών της χώρας ή περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνους CO2, ανέφερε η έκθεση.
Η αύξηση των εσόδων που δημιουργήθηκε πέρυσι οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές στο ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το κόστος των αδειών άνθρακα αυξήθηκε περισσότερο από 30%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε, ωστόσο, ότι οι τιμές του άνθρακα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για να οδηγήσουν σε αλλαγές για την επίτευξη της συμφωνίας για το κλίμα.
"Η πλειονότητα των τιμών του άνθρακα παραμένει πολύ κάτω από το εύρος των 40 έως $ 80 / tCO2e (ισοδύναμο τόνων διοξειδίου του άνθρακα) το 2020 που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου θερμοκρασίας 2 Κελσίου", ανέφερε η έκθεση.
"Θα χρειαστούν υψηλότερες τιμές ... για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.5C." Σχεδόν 200 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από τους 2C (3,6 Fahrenheit) πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης