Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aλουμίνιο και Protergia oι κερδισμένοι από τις χαμηλές τιμές της δημοπρασίας ΑΠΕ

Aλουμίνιο και Protergia oι κερδισμένοι από τις χαμηλές τιμές της δημοπρασίας ΑΠΕ
Οι τιμές της δημοπρασίας υλοποιούν τον στρατηγικό στόχο για μείωση του κόστους ρεύματος μέσω των PPAs
Σχετικά Άρθρα
Ο μεγάλος κερδισμένος της δημοπρασίας των ΑΠΕ είναι το Αλουμίνιο της Ελλάδος, που μέσω των χαμηλών τιμών που εξασφάλισε η Μυτιληναίος δημιουργούνται προϋποθέσεις για επίπεδα τιμών στο κόστος ρεύματος χαμηλότερα από τα τρέχοντα μέσω των PPAs.
Αυτό μακροχρόνια θα αποτελέσει και την λύση για την ενεργοβόρο βιομηχανία και η Μυτιληναίος έχοντας αποκτήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα θα είναι ο πρώτος και βασικός παίκτης του τομέα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί βασικό βήμα για τον μετασχηματισμό του Αλουμινίου σε πράσινη βιομηχανία, στοιχείο που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος κ. Ευ Μυτιληναίος από τον Οκτώβριο του 2019.

Ωφελημένη όμως θα είναι και η Protergia, που καθίσταται από πλευράς κόστους ανταγωνιστικότερη, ενώ ωρίμασαν οι συνθήκες για να υλοποιηθεί η πλήρης καθετοποίηση του ομίλου.Μεσοπρόθεσμα ο στόχος του ομίλου είναι να φτάσει το μερίδιο της προμήθειας στο 15-20% για την ελληνική αγορά.
Για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται, αυτό που ο όμιλος ετοιμάζει, ένας μηχανισμός με τεχνολογική υποδομή ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες επί 7 ημέρες για να τροφοδοτεί το σύστημα.

Αλλάζει η αγορά ρεύματος

Η αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει νεά δεδομένα καθώς η ΔΕΗ διαμορφώνει ένα επίπεδο τιμής στην αγορά γύρω στα 50 ευρώ/MWh, η οποία θεωρητικά αποτελεί και το όριο για όποιον μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικότερος σε επίπεδο κόστους παραγωγής.
Οι τιμές της δημοπρασίας έφθασαν μέχρι και τα 32,9 ευρώ/MWh, επίπεδα τιμών που δείχνουν και τα περιθώρια ανταγωνιστικότητας σε ένα χρονικό ορίζοντα, που η διαδικασία των PPA s θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της ενεργοβόρου και της λιανικής.

Οι κινήσεις αυτές κατά την δημοπρασία αιφνιδίασαν την αγορά, καθώς όπως αποδείχτηκε μεγάλες εταιρίες είχαν επιλέξει να προσφέρουν τιμές πάνω από 40 ευρώ για να έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους.  Όμως η στρατηγική της καθετοποίησης της Μυτιληναίος έδωσε μια επιτάχυνση στην μείωση του κόστους αλλά και στους όρους της αγοράς των PPA s, που ικανοποίησε την κυβερνητική πλευρά που στόχο έχει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Η Μυτιληναίος με δεδομένο την κατασκευαστική της δραστηριότητα σε φωτοβολταϊκά πάρκα και την πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρεύμα γίνεται αποδέκτης συνεργασιών από μεγάλες εταιρίες.

Παράλληλα η εμφάνιση της ΔΕΠΑ με εξαγορές ποσοτήτων της kIEFER δείχνει ότι η κλιμάκωση των κινήσεων μετά από αυτές της North Solar αποκτούν πιο ολοκληρωμένη στρατηγική, που προσθέτει αξία στην επιχείρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης