Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η BlackRock υποστηρίζει 3 υποψήφιους της Engine No.1 για το Δ.Σ της Exxon

tags :
Η BlackRock υποστηρίζει 3 υποψήφιους της Engine No.1 για το Δ.Σ της Exxon

Η Engine No. 1 πρότεινε τέσσερις υποψηφίους - με εμπειρία στην ενέργεια, την τεχνολογία και τη ρυθμιστική πολιτική

 

Η BlackRock, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Exxon Mobil Corp υποστηρίζει αρκετούς από τους υποψηφίους της εταιρείας hedge fund, Engine No. 1 για το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ένα πλήγμα για τον ενεργειακό γίγαντα, σύμφωνα με το Reuters.
Με την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων την Τετάρτη, η Exxon προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών για τους διευθυντές της στη σκληρότερη μάχη της στην πρόσφατη ιστορία. Η Exxon αντιμετώπισε έντονη κριτική για την απροθυμία της να επενδύσει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τα χρόνια αδύναμης οικονομικής απόδοσης.

Η BlackRock η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, έχει μερίδιο 6,7% στην Exxon και η ψήφος της δείχνει πόσο απογοητευμένοι είναι μετά από χρόνια που η εταιρεία απορρίπτει τις ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική της. Οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ πιο σοβαροί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη μετά το μεσημέρι (ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Άλλες πηγές έχουν πει στο Reuters ότι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ καλεί τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Vanguard και της State Street, για να συγκεντρώσει υποστήριξη για 12 μέλη.
Η Engine No. 1 έχει μερίδιο αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Exxon, εταιρεία με κεφαλαιοποίηση περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το hedge fund ώθησε δημόσια την Exxon να κινηθεί γρηγορότερα για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Η στήριξη που έχει αποκτήσει από συμβουλευτικές εταιρείες μετόχων και την BlackRock υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν οι επενδυτές στους παράγοντες περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Τα σχέδια των τριών μεγαλύτερων επενδυτών

Η τελική ψηφοφορία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές της Exxon - Vanguard, State Street και BlackRock. Η Vanguard κατέχει περίπου το 8,2% των μετοχών της Exxon ενώ η State Street κατέχει το 5,7%. Η Vanguard δεν θα αποκαλύψει την απόφασή του πριν από τη συνάντηση, δήλωσε εκπρόσωπος της Τρίτης.
Η BlackRock ήταν πιο πρόθυμη από την Vanguard και την State Street να υποστηρίξει αντιφρονούντες επενδυτές, ανέφεραν αναλυτές. Η απόφασή του θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για την εξασφάλιση μιας ή περισσότερων θέσεων για τους υποψηφίους της Engine No. 1

Η Engine No. 1 πρότεινε τέσσερις υποψηφίους - τους Gregory Goff, Kaisa Hietala, Alexander Karsner και Anders Runevad - με εμπειρία στην ενέργεια, την τεχνολογία και τη ρυθμιστική πολιτική. Η BlackRock υποστήριξε όλους εκτός από το Runevad. Η Exxon είπε ότι οι τέσσερις δεν έχουν την εμπειρία που απαιτείται για το διοικητικό συμβούλιο.
Η BlackRock προσφέροντας "κλάδο ελαίας" στη διοίκηση ψήφισε τον CEO Darren Woods και τον επικεφαλής ανεξάρτητο διευθυντή Kenneth Frazier. Πέρυσι, η BlackRock ψήφισε τον διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και του CEO που κατέχει ο Woods και καταψήφισε τον Frazier.

Η Engine No. 1 με έδρα την Καλιφόρνια κέρδισε την υποστήριξη τριών μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων επενδυτών οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις προσπάθειες της Exxon να χαράξει μια στρατηγική καθαρής ενέργειας.
Τρεις συμβουλευτικές εταιρείες πληρεξούσιων που καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές ψηφίζουν υποστηρίζουν το hedge fund. Η Institutional Shareholder Services συνέστησε τρεις από τους υποψηφίους της Engine No. 1, ενώ η Glass Lewis υποστήριξε δύο από τους υποψηφίους του hedge fund.
Η Exxon δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να προσθέσει δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με ενεργειακή και κλιματική εμπειρία εντός 12 μηνών. Η τιμή της μετοχής της Exxon αυξήθηκε κατά 45% από την αρχή του έτους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων εάν θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.Τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των επενδυτών ενέργειας για μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα. Ποτέ στο παρελθόν οι ανησυχίες για το κλίμα δεν έγιναν τόσο σημαντικές για τον διαγωνισμό διευθυντή σε μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου, δήλωσαν οι ειδικοί του πληρεξούσιου.
"Ο κόσμος γύρω τους αλλάζει", δήλωσε η Aeisha Mastagni, διευθύντρια χαρτοφυλακίου στο Σύστημα Συνταξιοδότησης Καθηγητών της Πολιτείας της Καλιφόρνια, το οποίο υποστήριξε τους ακτιβιστές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης