Ενέργεια

Moody's: Σήμα κινδύνου για τους Big Oil από τη μάχη του κλίματος

Moody's: Σήμα κινδύνου για τους Big Oil από τη μάχη του κλίματος
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρεία αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι ο πιστωτικός κίνδυνος των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου έχει αυξηθεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα αυτή την εβδομάδα, όπου η Royal Dutch Shell έχασε μια αγωγή για το κλίμα στην Ολλανδία και η Exxon έχασε μια μάχη με τους μετόχους. Η Chevron έχασε επίσης ψήφο των μετόχων που απαιτούσαν να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές.
"Αυτές οι ενέργειες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο για τις εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες είχαν προηγουμένως επικρατήσει στα δικαστήρια, και σε μεγάλο βαθμό αποτρέπουν σημαντικές ψήφους μετόχων, για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα", ανέφερε η Moody's σε ανακοίνωση την Παρασκευή 28.5.2021.
Η Moody's αναφέρει ότι η Exxon έχασε μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το ακτιβιστικό hedge fund αναδεικνύοντας την ενεργειακή στρατηγική μετάβαση ως τη σημαντικότερη εξέλιξη, διότι "πιθανότατα αναμένει παρόμοια αποτελέσματα σε μελλοντικές εκλογές σε άλλες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ".
«Το αυξανόμενο δυναμικό για ολοένα και πιο αυστηρά επενδυτικά όρια που σχετίζονται με το κλίμα και τις εκπομπές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και μειωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια για εταιρείες πετρελαίου που δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες των επενδυτών για μετάβαση σε επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα "
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσουν φέτος εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, πολύ πιο γρήγορα από αυτό που είχαν προβλέψει μέχρι στιγμής οι παραγωγοί πετρελαίου.

Στο στόχαστρο η Total

Την Παρασκευή αρκετοί μέτοχοι της Total εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η γαλλική εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στη συνεδρίαση των μετόχων της καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχονται αυξανόμενη πίεση.Η Total, η οποία αντιμετώπισε αυξανόμενες προσκλήσεις επενδυτών τα τελευταία χρόνια για να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, ζήτησε υποστήριξη από τους μετόχους για μια πρόταση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς της στόχους, η οποία περιλαμβάνει την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.Ωστόσο, αρκετοί Γάλλοι και διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Meeschaert Asset Management (AM), PME, OFI, Ircantec, La Française, Sycomore και Actiam, είχαν δηλώσει ότι σκόπευαν να καταψηφίσουν την πρόταση ή να απέχουν.
Πέρα από αυτούς τους επενδυτές, οι οποίοι μαζί κατέχουν ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της Total, δεν ήταν σαφές πόσο διαδεδομένη θα ήταν η αντίδραση. Προηγούμενες κινήσεις να θέσει η Total τους στόχους της για το κλίμα δεν είχε αρκετή υποστήριξη για να αλλάξει τα σχέδιά της. Η Amundi, η οποία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Total, και το νορβηγικό ταμείο πετρελαίου, ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της, δήλωσαν ότι σκόπευαν να υποστηρίξουν το σχέδιο.Η Total παραμένει αφοσιωμένη σε νέα έργα και σχέδια για αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια και συμμετέχει επίσης στην κατασκευή νέων έργων στην Αρκτική και την Ανατολική Αφρική.
"Παραμένει ασαφές πώς θα επιτύχει τους στόχους του, δεδομένου του τρέχοντος ρυθμού παραγωγής ορυκτών καυσίμων και επενδύσεων που εξακολουθούν να ξεπερνούν σημαντικά εκείνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο Actiam.
Το Climate Action 100+, ο κορυφαίος όμιλος επενδυτών στον κόσμο που επικεντρώθηκε στην μείωση των βαρέων εκπομπών να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, ανακοίνωσε ότι η Total δεν έκανε ακόμα αρκετά.
Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ του νέου brand, σε TotalEnergies, καθώς η εταιρεία επιδιώκει τη μετατόπιση της εστίασης στην ανανεώσιμη ενέργεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ενεργειακές ομάδες πρέπει να σταματήσουν όλα τα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος, εάν ο κόσμος πρόκειται να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Πλήγμα για την Exxon Mobil – Πιέσεις σε Shell και BP

Αυτή την εβδομάδα ένα μικρό hedge fund κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην Exxon Mobil τοποθετώντας τουλάχιστον δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την εταιρεία να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.
Η Shell και η BP αντιμετώπισαν και οι δύο αυξημένη πίεση στις πρόσφατες συνελεύσεις επειδή δεν έκαναν αρκετά για να ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως στοχεύει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης