Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο εν αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ - Στα 69 δολ. κινείται το Brent, στα 66 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο εν αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ - Στα 69 δολ. κινείται το Brent, στα 66 δολ. το αργό
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από τις προσδοκίες ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα 31/5/2021, υποστηριζόμενες από τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης καυσίμων το επόμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν στη σύσκεψη του ΟΠΕΚ + αυτήν την εβδομάδα για καθοδήγηση σχετικά με τον εφοδιασμό.

Περί τις 18:53 η τιμή του Brent ενισχύοταν1%, στα 69,42 δολάρια το βαρέλι έ αφού έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών την Παρασκευή. Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 0,95% στα 66,95 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά παρά την πιθανή επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων.

Το Ιράν βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις από τον Απρίλιο για μέτρα που η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον πρέπει οικοδομήσουν για να επιστρέψουν στην πλήρη συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο του 2015.
«Βλέπουμε τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά της τάξης των 650.000 βαρελιών ημερησίως και 950.000 βαρέλια την ημέρα στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει αύξηση 500.000 bpd στην ιρανική παραγωγή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η αύξηση της παραγωγής από το Ιράν δεν θα προκαλέσει προβλήματα.
"Περιμένουμε η αναμενόμενη επιστροφή της ιρανικής παραγωγής και των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά να πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και διαφανή τρόπο", αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύνοδος ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν αύριο Τρίτη.
Η ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ + αναμένεται να παραμείνει στα σχέδιά της για σταδιακή μείωση των περικοπών εφοδιασμού έως τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Reuters ο ΟΠΕΚ+, αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του να καταλήξει σε μια απόφαση για την σταδιακή κατάργηση ενός μέρους από τους περιορισμούς που εφαρμόζουν στην παραγωγή τους.
Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής του Οργανισμού εξάλλου επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για ένα σημαντικό άλμα της παγκόσμιας ζήτησης κατά 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΠΕΚ+ στο Reuters.
Παράλληλα, η Κοινή Επιτροπή μείωσε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψη της για την παγκόσμια προσφορά και πλέον περιμένει το έλλειμμα το 2021 να φτάσει τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα προηγουμένως, μία ένδειξη ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Τον προηγούμενο Απρίλιο ο ΟΠΕΚ+ είχε αποφασίσει να αφήσει να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές επιπλέον 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου καθώς περίμενε περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία.
Από την περίοδο εκείνη, το πετρέλαιο έχει διευρύνει το ράλι του, κερδίζοντας πάνω από 30% μέχρι σήμερα το 2021 και προσεγγίζοντας τα 70 δολ. το βαρέλι.

Άνοδος της παραγωγής στις ΗΠΑ

Η παραγωγή αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε άνοδο 14,3% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Παρασκευή, ενώ τα στοιχεία του Baker Hughes έδειξαν ότι οι εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν για δέκατο μήνα στη σειρά την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης