Περιβάλλον

Ελβετία: Η FINMA απαιτεί από τράπεζες και ασφαλιστικές να γνωστοποιούν τους κινδύνους για το κλίμα

Ελβετία: Η FINMA απαιτεί από τράπεζες και ασφαλιστικές να γνωστοποιούν τους κινδύνους για το κλίμα

Μεγάλες ελβετικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 31/5/2021 η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA.
Η ενημερωμένη εγκύκλιος της FINMA σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της νομισματικής ένωσης των 19 χωρών να αποκαλύψουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Η ελβετική αρχή επεσήμανε ότι εκπληρώνει τον στρατηγικό της στόχο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη του ελβετικού χρηματοοικονομικού κέντρου, καθορίζοντας πώς θα εποπτεύει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές για τον οικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα.
Η FINMA ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την απαίτηση μετά από συνομιλία με εκπροσώπους του κλάδου, ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πέρυσι. Η αρχή είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι κίνδυνοι όπως οι φυσικές καταστροφές είναι σημαντικοί για τον κλάδο και αξίζουν νέα πρότυπα γνωστοποίησης.
"Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να ενημερώνουν το κοινό επαρκώς για τους κινδύνους τους", ανέφερε η FINMA στην ανακοίνωση. "Αυτά περιλαμβάνουν επίσης τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μακροπρόθεσμα.
Η Credit Suisse βρισκόταν στο στόχαστρο ακτιβιστών για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων που εμπόδιζαν την πρόσβαση στα γραφεία της Ζυρίχης , καταγγέλοντας τηνχρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Η Swiss Re ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής έως το 2050 εάν ο κόσμος αποτύχει να ελέγξει την κλιματική αλλαγή.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης