Τελευταία Νέα

Ταρίφες: Συνέχεια πτώσης για τα φ/β βλέπει η αγορά - Επίσπευση του νέου διαγωνισμού σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Ταρίφες: Συνέχεια πτώσης για τα φ/β βλέπει η αγορά - Επίσπευση του νέου διαγωνισμού σχεδιάζει το ΥΠΕΝ
Ο στόχος για τα φωτοβολταϊκά τα επόμενα χρόνια είναι η μεγαβατώρα να φτάσει τα 10 με 15 ευρώ

Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στους κοινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ που έρχονται προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, κυρίως για τα φωτοβολταϊκά έργα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στέλεχος  του χώρου, ο τελευταίος διαγωνισμός, με την κατάρρευση των τιμών στα ηλιακά έργα δεν ήταν παρά μόνο η αρχή.

«Είχαμε χαμηλές προσφορές,  από 32.97 €/MWh έως 51.2 €/MWh, παρότι διάφορα γεγονότα το τελευταίο διάστημα – από τις συνέπειες της πανδημίας έως τον τελευταίο μεγάλο σεισμό στην Κίνα που έβγαλε από την …πρίζα μονάδες παραγωγής πάνελ -  έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό», επισημαίνει. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι προβλέψεις μιλούν για πτώση των τιμών στα πάνελ το επόμενο διάστημα, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στις ταρίφες στους επόμενους διαγωνισμούς.

«Τον δρόμο τον έχουν δείξει αντίστοιχοι διαγωνισμοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν ακριβείς αντιστοιχίες διότι οι αγορές δεν είναι συγκρίσιμες.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για τα φωτοβολταϊκά τα επόμενα χρόνια είναι η μεγαβατώρα να φτάσει τα 10 με 15 ευρώ», σημειώνει.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στον επόμενο διαγωνισμό θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν το νέο σχήμα που έχει προτείνει το ΥΠΕΝ για τη συνέχιση των δημοπρασιών έως το 2024.

 Reminder ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για έγκριση με στόχο Σεπτέμβριο ή τέλος έτους

Το Υπουργείο, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης της αντιπροέδρου της Κομισιόν κυρίας Μαργκρέτε Βεστάγκερ που ζήτησε επίσπευση στην αποστολή σχολίων, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα “reminder” στην Επιτροπή προκειμένου να διευκρινιστεί εάν χρειάζονται κάτι επιπλέον για να δώσουν την απαιτούμενη  έγκριση, καθώς πρόθεση  του ΥΠΕΝ είναι ο επόμενος κοινός διαγωνισμός να γίνει από Σεπτέμβριο και σίγουρα πριν το τέλος έτους.

Η ελληνική πρόταση για τη συνέχιση κοινών διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024, περιλαμβάνει ποσόστωση διασφαλισμένη για τα αιολικά έργα στο 30% της δημοπρατούμενης ισχύος.

Παράλληλα, διερευνάται εάν είναι τεχνικά εφικτό σε έναν διαγωνισμό να συμμετέχουν και μεγάλα έργα άνω των 250 MW. Ένα «τεχνικό» πρόβλημα που υφίσταται - και για να λυθεί θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία - είναι ότι σήμερα εάν π.χ. η δημοπρατούμενη ισχύς σε έναν διαγωνισμό είναι 500 MW και κλειδώσουν ταρίφα έργα 502 MW θα πρέπει να μείνει εκτός το  μεγαλύτερο έργο, το οποίο συνήθως προσφέρει και την χαμηλότερη ταρίφα.

«Στην τελευταία δημοπρασία για παράδειγμα δεν πέρασε μεγάλο έργο με προσφορά 40 ευρώ και πέρασε ένα μικρό με 51 ευρώ. Οπότε υπάρχει κίνδυνος τα 250άρια να μείνουν εκτός, ακόμη και αν έχουν προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή, μια στρέβλωση που έχει πολλαπλές συνέπειες», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.

 Διατήρηση του δικαιώματος διαγωνισμών για ειδικά έργα

Πάντως στο σχήμα που έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν, διατηρείται το δικαίωμα διενέργειας ειδικών διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα. Συνολικά σχεδιάζονται έξι κοινοί διαγωνισμοί των 350 MW, ήτοι 2,1 GW (γιγαβάτ), ενώ στην πρόταση έχουν προβλεφθεί και διαγωνισμοί 1 GW για ειδικά έργα π.χ. μικρά φωτοβολταϊκά, offshore αιολικά κλπ.

Όσον αφορά στα αιολικά, ο κλάδος θεωρεί ότι η ποσόστωση του 30% δεν είναι αρκετή και θα πρέπει να διαμορφωθούν ξεχωριστές δημοπρασίες «ανά τεχνολογία». 

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ,  τα φωτοβολταϊκά έχουν κατά μέσο όρο πιο χαμηλό ανοιγμένο κόστος παραγωγής από τα αιολικά. Επιπλέον αντιμετωπίζουν πιο μικρούς γραφειοκρατικούς κινδύνους και διέπονται από πιο απλή αδειοδοτική διαδικασία. Έτσι, σε διαγωνισμό με τα αιολικά επικρατούν. Προκύπτει λοιπόν το οξύμωρο να αποκλείεται η αιολική τεχνολογία παρόλο που είναι πιο φθηνή  από όλες τις άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην των φωτοβολταϊκών.

Όσον αφορά στον υψηλό ανταγωνισμό, που στο πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ ξεπέρασε το 280%, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ εξασφαλίζει ότι οι τιμές είναι δίκαιες και αντανακλούν το πραγματικό κόστος των έργων. Δεν απαιτούνται επομένως υπερβολικές και πολλαπλές ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

«Η επιβολή πολύ χαμηλής τιμής εκκίνησης δεν είναι απαραίτητη και μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητή επίτευξη αδίκως χαμηλών τιμών που μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε εγκατάλειψη επενδύσεων.
Ο ανταγωνισμός πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί κατά το δυνατόν, ανόθευτος», υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης