Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BlackRock: Στόχος Νο2 η BP - Τι ψήφισε στις συνελεύσεις τεσσάρων ενεργειακών κολοσσών για το κλίμα

BlackRock: Στόχος Νο2 η BP - Τι ψήφισε στις συνελεύσεις τεσσάρων ενεργειακών κολοσσών για το κλίμα
Αντιτάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της BP στην ψηφοφορία - Στήριξε ψήφισμα μετόχων για το κλίμα

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και κορυφαίος επενδυτής της BP η BlackRock ανακοίνωσε ότι υποστήριξε ψήφισμα μετόχων που ζητούσε ταχύτερη δράση για το κλίμα, στο οποίο αντιτάχθηκε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Reuters ψήφος της BlackRock στην ετήσια γενική συνέλευση της BP νωρίτερα αυτό το μήνα δείχνει την αυξανόμενη πίεση τόσο στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όσο και στους επενδυτές να επιταχύνουν τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η BlackRock κατέχει μερίδιο 6,8% στην BP, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
"Ενώ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της εταιρείας μέχρι σήμερα και την κατεύθυνση της, η υποστήριξη του ψηφίσματος σηματοδοτεί την επιθυμία μας να δούμε την εταιρεία να επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη διαχείριση του κινδύνου του κλίματος", ανέφερε η BlackRock σε ένα ενημερωτικό δελτίο.

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι ψήφισε υπέρ της στρατηγικής μετάβασης ενέργειας της Total στην γενική συνέλευση της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, η οποία κέρδισε πάνω από το 90% της στήριξης των μετόχων.
Υποστήριξε επίσης τη διοίκηση της Royal Dutch Shell σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία σχετικά με τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας στην ετήσια γενική συνέλευση αυτόν τον μήνα.


Στο επίκεντρο η ψήφος της BlackRock 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv η BlackRock είναι η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία.
Διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η ψήφος της BlackRock αποτέλεσε βασικό επίκεντρο τόσο των εκστρατειών όσο και των επενδυτών, καθώς η πίεση στρέφεται στις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο για να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ευθυγραμμισμένο με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η BlackRock ανακοίνωσε ότι είχε υποστηρίξει το ψήφισμα των μετόχων της BP που υπέβαλε η ακτιβιστική ομάδα Follow This, η οποία ζήτησε από την εταιρεία να θέσει μεγαλύτερους κλιματικούς στόχους.
Παρόλο που το ψήφισμα Follow This απορρίφθηκε, η υποστήριξη 20% που κέρδισε θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι αυξανόμενος αριθμός επενδυτών θέλει ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney να επιταχύνει το σχέδιό του να μειώσει τις εκπομπές της BP από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μηδέν έως το 2050, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 40% έως το 2030.
Η BlackRock ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη στρατηγική της BP για το κλίμα, αλλά υποστήριξε επίσης το ψήφισμα Follow This "επειδή το βλέπουμε ως μέσο για να επαναλάβουμε την προσδοκία μας ότι η BP θα βελτιώσει προοδευτικά τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου."

Τι ψήφισε  στις συνελεύσεις

Η BlackRock επικρίθηκε από τους υπερασπιστές πολύ συχνά για την συμπαράσταση στις διοικήσεις, τους τελευταίους μήνες και ενίσχυσε την αλλαγή στην συνεδρίαση στην Exxon Mobil για την αδράνεια του κλίματος.
Με την ετήσια συνάντηση της Total να τερματίζει τις συνελεύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου για φέτος, η BlackRock κυκλοφόρησε ενημερωτικά δελτία και για τις τέσσερις, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε και γιατί.
AGM και BlackRock είχαν προειδοποιήσει τις εταιρείες ότι ήθελαν να τις δουν να θέτουν στόχους που σχετίζονται με το κλίμα και να υποβάλουν εκθέσεις για αυτό, ή θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το διοικητικό συμβούλιο. Επισημαίνουν επίσης την προθυμία να υποστηρίξουν περισσότερα ψηφίσματα μετόχων.

Στην περίπτωση της Royal Dutch Shell, η BlackRock δήλωσε ότι υποστήριξε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που υπέβαλε η εταιρεία σχετικά με τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση και επίσης καταψήφισε ένα ψήφισμα μετόχων που καλούσε τη Shell να ορίσει βαθύτερους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης του άνθρακα.
Η BlackRock ανακοίνωσε, ότι υποστήριξε την εταιρεία επειδή, "ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ότι οι εταιρείες έχουν σαφείς πολιτικές και σχέδια δράσης για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και παρέχει έναν χάρτη πορείας προς τις δηλωμένες φιλοδοξίες και στόχους της εταιρείας".
«Προτιμούμε την ετήσια συμβουλευτική ψηφοφορία « λόγο για το κλίμα » που προσφέρει η διοίκηση, ως μηχανισμό για τους μετόχους, ώστε να παρέχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας για το κλίμα».

Στην νορβηγική Equinor ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων υποστήριξε δύο προτάσεις μετόχων, ενάντια στις συμβουλές της διοίκησης, μία που καλεί την εταιρεία να θέσει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μία να υποβάλει έκθεση για τους κλιματικούς κινδύνους.
Όσον αφορά τους στόχους, η BlackRock ανέφερε ότι υποστήριξε το ψήφισμα, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει περαιτέρω την πρόοδο της εταιρείας στον τομέα της διαχείρισης του κλιματικού κινδύνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης