Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοβουλία ΕΠΣΑΗΕ για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Πρωτοβουλία ΕΠΣΑΗΕ για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις ΑΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν την βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος
Στη σύσταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) προχώρησαν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.


Η διαρκής τεχνολογική εξέλιξη και αναβάθμιση των συστημάτων αποθήκευσης και ιδιαίτερα αυτή των ηλεκτρικών συσσωρευτών, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και κατ’ επέκταση στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Παρέχοντας ευελιξία, σταθερότητα και υπηρεσίες γρήγορης εξισορρόπησης, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποθήκευσης διασφαλίζει όλες τις ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις αφενός για τη μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφετέρου για τον αναγκαίο εξηλεκτρισμό των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας.

Με τη συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, η προσθήκη επιπλέον ισχύος από ΑΠΕ στο υπάρχον σύστημα βρίσκεται μπροστά σε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι συγκεκριμένες προκλήσεις αντιμετωπίζονται σε όλη την Ευρώπη με διαφορετικούς τρόπους. Τα κόστη από τις περικοπές ενέργειας, αλλά και τα έργα επέκτασης συστήματος έχουν εκθετική πορεία, οι χρόνοι σύνδεσης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στο δίκτυο αυξάνονται και οι Διαχειριστές ηλεκτρικών συστημάτων δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση σε ώρες χαμηλού ή υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού.

6_11.JPG

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις ΑΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν την βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος, λόγω του κατανεμόμενου χαρακτηριστικού της τεχνολογίας. Επιπλέον, οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως και η μείωση του αντίστοιχου κόστους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γύρω από τον τομέα της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του τομέα της ηλεκτρικής αποθήκευσης στην Ελλάδα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο που θα βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

  • Ενημέρωση, εκπαίδευση και εγρήγορση όλων των ενδιαφερομένων μερών για την εμπέδωση της προστιθέμενης αξίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.
  • Διασφάλιση ενός ισότιμου, ευέλικτου και φιλικού περιβάλλοντος για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση με το Σύστημα και την ομαλή λειτουργία των έργων.
  • Εξασφάλιση ότι, τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι σε θέση να λειτουργούν πλήρως σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών υπηρεσιών. Γεγονός, το οποίο θα επιτρέπει στα συγκεκριμένα έργα να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές ροές εσόδων, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν, (α) το επίπεδο ανταγωνιστικότητας τους και (β) το συνολικό λειτουργικό κόστος του εθνικού συστήματος.
  • Μείωση του ρίσκου υλοποίησης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, μέσω διασφάλισης κατάλληλης μορφής οικονομικής υποστήριξης από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε σχετικά: «Για να ενισχυθεί ο τομέας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα χρειάζεται η δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου. Αρχικά απαιτείται η ευρεία ενημέρωση για την αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, εν συνεχεία η εισαγωγή ενός φιλικού περιβάλλοντος για μία αδειοδοτική διαδικασία με σκοπό την συμμετοχή τους σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η διασφάλιση κατάλληλης οικονομικής υποστήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλασιαστικά. Βελτιστοποιείται και μεγιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή/και συνδυάζονται με Α.Π.Ε., αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για, την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης