Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την συμφωνία στον ΟΠΕΚ - Στα 70 δολ. το Brent, στα 68 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την συμφωνία στον ΟΠΕΚ - Στα 70 δολ. το Brent, στα 68 δολ. το αργό

Προβλέψεις για ενίσχυση της ζήτησης

 

Το πετρέλαιο αυξήθηκε την Τετάρτη 2/6/2021, υποστηριζόμενο από την απόφαση του ΟΠΕΚ + να τηρήσει το σχέδιό του για την αποκατάσταση του εφοδιασμού στην αγορά σταδιακά και από τον αργό ρυθμό των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,95%%, στα 70,93 $ ανά βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 0,97%, στα 68,38 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η ισχυρή δυναμική της ζήτησης και οι πιθανές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι,» δήλωσε ο Norbert Rucker, αναλυτής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν πολύ πάνω από τα 70 $ ανά βαρέλι προς τα μέσα του έτους».
Αναμένοντας την ανάκαμψη της ζήτησης, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν την Τρίτη να διατηρήσουν το σχέδιό τους για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών της προσφοράς έως τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Εραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε ότι υπήρξε σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και πιστεύει ότι ο ρυθμός της διάθεσης εμβολίων COVID-19 μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
«Η αγορά είναι αισιόδοξη ότι τα αυξανόμενα καλοκαιρινά ταξίδια και η επανέναρξη των οικονομιών θα διευκολύνουν τις πρόσθετες αυξήσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ + και ακόμη και μια πιθανή επιστροφή στο Ιράν στην αγορά», δήλωσε ο Stephen Brennock του PVM.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η αργή πρόοδος των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν προσφέρει χώρο για να καλύψει τη ζήτηση πριν επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά.
Δύο Δυτικοί διπλωμάτες και ένας Ιρανός αξιωματούχος ανέφεραν ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να σταματήσουν την Πέμπτη, αλλά δεν ήταν σαφές εάν θα συνεχιστούν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιράν στις 18 Ιουνίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo επίσης απέκλεισε τυχόν δυνητική διαταραχή στην αγορά, λέγοντας ότι ο όμιλος αναμένει ότι οποιαδήποτε επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών θα «συμβεί με ομαλό και διαφανή τρόπο» εάν και όταν επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης