Ενέργεια

McKinsey: Aύξηση ζήτησης 3,4% ετησίως για LNG έως το 2035 - Κορύφωση το 2037 για το φυσικό αέριο

McKinsey: Aύξηση ζήτησης 3,4% ετησίως για LNG έως το 2035 - Κορύφωση το 2037 για το φυσικό αέριο

Η άνοδος της ζήτησης LNG θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 0,5% από το 2035 έως το 2050, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους νέας χωρητικότητας

 

Κυριαρχία του φυσικού αερίου και του LNG στην διεθνή ενεργειακή αγορά έως τουλάχιστον το 2035 βλέπει η McKinsey καθώς σύμφωνα με έκθεσή της αναμένεται αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με την McKinsey το 2020 ήταν μια πρωτοφανής χρονιά για τις αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
Η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 3% ενώ η ζήτηση LNG αυξήθηκε 1%. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του έτους σημειώθηκαν υψηλά επίπεδα μεταβλητότητα της αγοράς LNG με ακραία υπερπροσφορά και υπερβολική στεγανότητα.
Το φυσικό αέριο θα είναι το ισχυρότερο ορυκτό καύσιμο και θα αυξηθεί κατά 0,9% από το 2020 έως το 2035. Είναι  επίσης το μόνο ορυκτό καύσιμο που αναμένεται να αυξηθεί μετά το 2030, και αναμένεται να κορυφωθεί το 2037. Από το 2035 έως το 2050, η ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 0,4%. Αυτή η περιορισμένη μείωση οφείλεται στη δύσκολη αντικατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου στους χημικούς και βιομηχανικούς τομείς, κάτι που περιορίζει τον αντίκτυπο της επιταχυνόμενης μείωσης του αερίου που χρησιμοποιείται για την ενέργεια.

gas1.PNG
Εν τω μεταξύ, το LNG είναι έτοιμο για ισχυρότερη ανάπτυξη, καθώς η εγχώρια προσφορά σε βασικές αγορές φυσικού αερίου δεν θα συμβαδίσει με τη ζήτηση.
Η ζήτηση αναμένεται να αυξάνεται 3,4% ετησίως έως το 2035, με περίπου 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους επιπλέον δυναμικότητα. Η αύξηση της ζήτησης LNG θα επιβραδυνθεί αξιοσημείωτα αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 0,5% από το 2035 έως το 2050, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους νέας χωρητικότητας.

gas3.PNG


Το σενάριο ταχείας μετάβασης της McKinsey δείχνει ανθεκτική η ζήτηση φυσικού αερίου καθώς και LNG. Η ζήτηση φυσικού αερίου είναι μόλις 5% μικρότερη από το σενάριο αναφοράς μας, και η ζήτηση για LNG 3% λιγότερη, έως το 2050.
Ωστόσο, οι περιφερειακοί οδηγοί αυτού του μοντέλου θα επιφέρουν αλλαγές, καθώς μια επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση μειώνει ταχύτερα τη χρήση φυσικού αερίου σε πιο ανεπτυγμένες αγορές ενώ οδηγεί στην υψηλότερη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες αγορές καθώς απομακρύνονται ταχύτερα από τη χρήση άνθρακα.

gas4_1.PNG


Η ένταση των εκπομπών LNG είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για τη βιομηχανία. Οι παγκόσμιοι κανονισμοί εκπομπών πρόκειται να αναπτυχθούν τόσο γεωγραφικά όσο και σε πεδίο εφαρμογής. Για παράδειγμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές LNG - η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και Νότια Κορέα - όλες έθεσαν στόχους ουδετερότητας άνθρακα το 2020.
Εν τω μεταξύ, η έρευνα αγοραστών LNG της McKinsey αποκάλυψε ότι το 33% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι οι ρήτρες έντασης εκπομπών ενισχυθούν στα συμβόλαια. Αυτές οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες θα αναμορφώσουν τη βιομηχανία, περιορίζοντας δυνητικά τις ευκαιρίες εφοδιασμού με LNG για έργα υψηλότερων εκπομπών και αναδιάταξη της καμπύλης κόστους, εάν η τιμολόγηση του άνθρακα ανέβει στις βασικές εισαγωγικές αγορές LNG.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης