Περιβάλλον

«Καμπανάκια» του Ευρωδικαστηρίου για Γερμανία: Συστηματική παραβίαση των ορίων ρύπανσης

«Καμπανάκια» του Ευρωδικαστηρίου για Γερμανία: Συστηματική παραβίαση των ορίων ρύπανσης
Το 2020, έξι γερμανικές πόλεις παραβίασαν το ετήσιο μέσο όριο των 40 μικρογραμμαρίων NO2 ανά κυβικό μέτρο αέρα, σε σύγκριση με 90 πόλεις το 2016

Υπό την απειλή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ βρίσκεται η Γερμανία, η οποία παραβίασε κατ’ επανάληψη τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν και την τελευταία δεκαετία, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί στην Ευρώπη, η συνεχής έκθεση στον μολυσμένο αέρα μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, ασθένειες των πνευμόνων και καρκίνο.

Η αποτυχία της Γερμανίας

Το δικαστήριο κρινε πως η γερμανική κυβέρνηση απέτυχε να υιοθετήσει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα. Η Γερμανία πρέπει τώρα να συμμορφωθεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Από το 2010 ως το 2016, η χώρα παραβίαζε συνεχώς τα ετήσια όρια της ΕΕ για τη μόλυνση από διοξείδιο του αζώτου (NO2) σε 26 ζώνες, σύμφωνα με αναφορές του δικαστηρίου της ΕΕ.

Η σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς

Τα όρια ταχύτητας, τα λεωφορεία χαμηλών εκπομπών και οι τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων συνέβαλαν σημαντική στην σταδιακή εξασθένιση της ρύπανσης και επήλθε μια συμμόρφωση με τα όρια της ΕΕ.

Το 2020, έξι γερμανικές πόλεις παραβίασαν το ετήσιο μέσο όριο των 40 μικρογραμμαρίων NO2 ανά κυβικό μέτρο αέρα, σε σύγκριση με 90 πόλεις το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.Το Μόναχο και η Στουτγάρδη ήταν ανάμεσα στις πόλεις που παραβίασαν τον νόμο πέρυσι.

Οι οδικές μεταφορές είναι η κύρια πηγή εκπομπών NO2, κάτι που σημαίνει πως οι αστικές περιοχές τείνουν να υφίστανται μεγαλύτερο πλήγμα.Οι ετήσιοι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στις εκπομπές NO2 στην ΕΕ έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με το 2009, ωστόσο 54.000 πρόωροι θάνατοι καταγράφηκαν το 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης