Ά. Σκέρτσος: Από ανανεώσιμες το 80% της παραγόμενης ενέργειας στα Αστυπάλαια σε πέντε χρόνια

Ά. Σκέρτσος: Από ανανεώσιμες το 80% της παραγόμενης ενέργειας στα Αστυπάλαια σε πέντε χρόνια
Ο στόχος είναι μέσα σε πέντε χρόνια το 80% της παραγόμενης ενέργειας σε αυτό το νησί να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
«Φωτογραφία από το μέλλον» χαρακτήρισε το πείραμα της Αστυπάλαιας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με τελικό στόχο, «μέσα σε πέντε χρόνια το 80% της παραγόμενης ενέργειας σε αυτό το νησί να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μετάβαση από πιο «βρώμικα» υλικά σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, επεσήμανε επίσης.

«Καθαρή χρήση ενέργειας»

Ξεκινώντας από την εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στο εν λόγω νησί του Αιγαίου ο κ. Σκέρτσος είπε: «Είναι μια φωτογραφία από το μέλλον αυτό το οποίο έγινε χθες στην Αστυπάλαια, είναι το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε μια πιο καθαρή χρήση της ενέργειας, από τη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Ως κυβέρνηση, ως χώρα, έχουμε θέσει πολύ υψηλούς και φιλόδοξους στόχους για το πρασίνισμα της οικονομίας, για την αποκάθαρση του ενεργειακού μας μείγματος από το λιγνίτη, που ξέρουμε πόσο μεγάλη συμβολή έχει στην εκπομπή ρύπων», επεσήμανε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξειδικεύοντας στη συνέχεια:

Η συμφωνία που επετεύχθη τους προηγούμενους μήνες με τον Όμιλο της Volkswagen συμβάλλει στο «να φέρουμε την ηλεκτροκίνηση πιλοτικά σε ένα μικρό νησί, όπως είναι η Αστυπάλαια, και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο την ηλεκτροκίνηση, να δημιουργήσουμε και το ενεργειακό δίκτυο που θα τροφοδοτεί τα αυτοκίνητα με καθαρή ενέργεια. Είναι το πρώτο βήμα και μια εικόνα του πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Στο σημείο αυτό ο Α. Σκέρτσος αναφέρθηκε και σε ένα συμβολισμό: η Αστυπάλαια έχει το σχήμα της πεταλούδας, η οποία προέρχεται από το μεταξοσκώληκα, για να τονίσει, «αυτό το μετασχηματισμό προσπαθούμε να κάνουμε και στην οικονομία μας (...) να μεταβούμε από πιο "βρώμικα" υλικά και πόρους σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, αυτό είναι το ζητούμενο. Είμαστε στην πρωτοπορία της Ευρώπης, έχουμε θέσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου το 35% - 40% των δημόσιων πόρων θα κατευθυνθούν στο να πρασινίσουμε την οικονομία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα καταγράφεται πλέον ως μία χώρα - υπόδειγμα που μπορεί να κάνει αυτό το βήμα», συμπέρανε εξάλλου.

Στο «γιατί» επελέγη η Αστυπάλαια για αυτό το πρώτο βήμα, εξήγησε ότι «είναι ένα μικρό νησί, είχε τις προϋποθέσεις για να υποδεχθεί τη νέα υποδομή» και υπογράμμισε το στόχο, «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να υπάρξει πλήρης υποκατάσταση του τρόπου με τον οποίο παράγεται η ενέργεια. Σήμερα υπάρχει ένα εργοστάσιο, το οποίο με ντίζελ παράγει ηλεκτρική ενέργεια, αυτό είναι πολύ ακριβό  και συμβάλλει πολύ στην εκπομπή ρύπων. Ως το 2023 θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, τα οποία θα παράγουν ένα μέρος της ενέργειας και ως το 2026 θα συμπληρωθούν από ένα υβριδικό σύστημα από ανεμογεννήτριες. Ο στόχος είναι μέσα σε πέντε χρόνια το 80% της παραγόμενης ενέργειας σε αυτό το νησί να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ήταν το «διά ταύτα» του υφυπουργού για την Αστυπάλαια.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί σε άλλα νησιά για τις ανεμογεννήτριες, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός ή περίπτωση να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε περιοχές που δεν είναι έτοιμες να υποδεχθούν αυτή τη μορφή ενέργειας αλλά και σε περιοχές που δεν είναι σκόπιμο να γίνει αυτό. Τα πάντα θα γίνουν με σεβασμό στη φυσιογνωμία του κάθε νησιού, του κάθε τόπου, ο σκοπός δεν είναι να αλλοιώσουμε το φυσικό περιβάλλον, ο σκοπός είναι να ενισχύσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και την φιλοπεριβαλλοντική πολιτική σε κάθε περιοχή της χώρας». 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης