Ενέργεια

Buffett - Gates: Ενώνουν δυνάμεις για πυρηνικό αντιδραστήρα 1 δισ. δολ.

Buffett - Gates: Ενώνουν δυνάμεις για πυρηνικό αντιδραστήρα 1 δισ. δολ.
Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, ο αντιδραστήρας θα παράγει αρκετή ισχύ για 400.000 σπίτια, ανέφεραν οι εταιρείες

Έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ύψους 1 δισ. ευρώ θα κατασκευάσουν οι δισεκατομμυριούχοι Bill Gates και Warren Buffett στο Ουαϊόμινγκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας. Η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου θα ανακοινωθεί από τις δύο εταιρείες ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του Gates, TerraPower, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Buffett, PacifiCorp, ανακοίνωσαν σε δελτίο Τύπου ότι επέλεξαν το Ουαϊόμινγκ για τον πρώτο τους αντιδραστήρα, που ονομάζεται Natrium, στην τοποθεσία ενός παλιού εργοστασίου άνθρακα.

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, ο αντιδραστήρας θα παράγει αρκετή ισχύ για 400.000 σπίτια, ανέφεραν οι εταιρείες.

Τι «παίζει» με τη νέα τεχνολογία

Οι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, όπως ο Natrium, είναι πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα που μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις υπάρχουσες αιολικές και ηλιακές πηγές και θεωρούνται πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Έχουν απλούστερη σχεδίαση, ευκολότερη στην κατασκευή, αποδοτικότερα καύσιμα και είναι φθηνότεροι, αλλά και ασφαλέστεροι από τους κανονικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών Αντιδραστήρων.Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορεί να παράγει 500 ΜW κατά τη μέγιστη ζήτηση, ανέφεραν οι TerraPower και PacifiCorp, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι αρκετή για να τροφοδοτεί περίπου 400.000 σπίτια.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Gates πριν από 15 χρόνια, έλαβε αρχική χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), για να δείξει το έργο Natrium. Το υπουργείο έχει δεσμεύσει για πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η TerraPower στο δελτίο Τύπου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης