Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Εγκρίθηκε από τις χώρες- μέλη ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

ΕΕ: Εγκρίθηκε από τις χώρες- μέλη ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση των κοιμοτήτων που πλήττονται

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα 7/6 το εμβληματικό ταμείο του μπλοκ για την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων και την προστασία των κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο, ανοίγοντας το δρόμο για τα μέλη να αρχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Το 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης Just Transition Fund (JTF) συνδυάζουν χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης COVID-19.
Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από σχέδια για το κλείσιμο τομέων άνθρακα, τύρφης και σχιστόλιθου ή άλλες βιομηχανίες υψηλής έντασης εκπομπών. Θα υποστηρίξει έργα όπως η διαχείριση κλεισίματος ανθρακωρυχείων και η επανεκπαίδευση εργαζομένων.
Η αντικατάσταση τομέων με υψηλό άνθρακα με πράσινες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας είναι το κλειδί για να τεθεί η ΕΕ σε καλό δρόμο για τον στόχο της μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.
Σύμφωνα με το Reuters οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τη Δευτέρα τον κανονισμό JTF, το τελευταίο εμπόδιο πριν τεθεί σε ισχύ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ενέκρινε τον περασμένο μήνα.
"Το Just Transition Fund θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε εταιρείες και εργαζόμενους σε τοπικό επίπεδο", δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός σχεδιασμού Nelson de Souza. Η Πορτογαλία προεδρεύει στις συνεδριάσεις των υπουργών της ΕΕ έως τον Ιούλιο.

Υποβολή Σχεδίων

Για να λάβουν χρήματα, οι χώρες πρέπει να υποβάλουν σχέδια προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνοντας πώς θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για μετάβαση σε πιο πράσινες βιομηχανίες.
Η Πολωνία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Και οι τρεις έχουν περιοχές εξόρυξης άνθρακα.
Η Επιτροπή προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πολωνική περιοχή της Μπογκατίνιας δεν θα λάβει χρηματοδότηση εάν η κυβέρνηση προωθήσει ένα σχέδιο για να διατηρήσει το ανθρακωρυχείο Turow ανοιχτό μέχρι το 2044.
Τα χρήματα του JTF δεν μπορούν να δαπανηθούν για πυρηνική ενέργεια ή ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή είχε προτείνει τη διάθεση 40 δισ.ευρώ στο ταμείο, αν και το ποσό μειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τον προϋπολογισμό του μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης