Επικαιρότητα

Goldman: Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει και αρνητικά - Θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Goldman: Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει και αρνητικά - Θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Επιφυλάξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης διατυπώνει με ανάλυσή της η Goldman Sachs
Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει και αρνητικά, σημειώνει στην ανάλυσή της «The Growth of EU Debt Begins» η Goldman Sachs, εστιάζοντας στην αύξηση του ήδη διογκωμένου δημοσίου χρέους της Ελλάδας λόγω της άντλησης εκτός των επιχορηγήσεων και δανείων.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκφράζει επιφυλάξεις για εξαιρετικά φιλόδοξα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως αυτό της χώρας μας, διότι ενέχουν κίνδυνους καθυστερήσεων και, τελικά, αποτυχίας υλοποίησης.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πλέον, μπορεί να εκδώσει χρέος για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, όλα τα κράτη μέλη έχουν επικυρώσει το πρόγραμμα ιδίων πόρων της ΕΕ, ήλθε η στιγμή της έκδοσης κοινού χρέους.

Η εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η έγκριση του προγράμματος των ιδίων πόρων από τα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, ενώ παράλληλα οι χώρες μέλη της ΕΕ υπέβαλαν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (NRRP) στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Μέχρι το τέλος Μαΐου, 23 από τις 27 χώρες της ΕΕ είχαν υποβάλει τα σχέδιά τους στην Επιτροπή για αξιολόγηση.
Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν μια επισκόπηση των επενδυτικών έργων που κάθε χώρα επιθυμεί να εφαρμόσει στο πλαίσιο του RRF, και συνήθως, αλλά όχι πάντα, ένα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τέτοιες δαπάνες.
Δεδομένου ότι οι χώρες μπορούν να τύχουν εκταμιεύσεων εφόσον εκπληρώσουν καθορισμένα ορόσημα, οι πληροφορίες που περιέχονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι θεμελιώδεις για μια πρώτη εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών που πρέπει να εξυπηρετήσει η Επιτροπή της ΕΕ μέσω της έκδοσης χρέους (διάγραμμα 1).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης