Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστραλία: Χρηματοδότηση 39 εκατ. δολ. για έξι έργα δέσμευσης άνθρακα

Αυστραλία: Χρηματοδότηση 39 εκατ. δολ. για έξι έργα δέσμευσης άνθρακα
Η Καμπέρα έλαβε αιτήσεις για την υποστήριξη επενδύσεων 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα CCS

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέλεξε έξι έργα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα τη Δευτέρα για να χορηγήσει συνολικά 50 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (39 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε κεφάλαια καθώς φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών.
Η δέσμευση άνθρακα έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, αλλά κερδίζει δυναμική καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και άλλοι το θεωρούν απαραίτητο για να βοηθήσουν τον κόσμο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Οι παραγωγοί φυσικού αερίου της Αυστραλίας βλέπουν τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ως τρόπο διατήρησης του αερίου στο μείγμα εν μέσω της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια, συνδέοντας δυνητικά τις πιστώσεις άνθρακα από την CCS στις εξαγωγές φυσικού αερίου τους και χρησιμοποιώντας αέριο για την παραγωγή υδρογόνου, με τον άνθρακα να απελευθερώνεται στη διαδικασία που συλλαμβάνεται και αποθηκεύεται
Η συντηρητική κυβέρνηση έχει καταστήσει προτεραιότητα τις επενδύσεις τεχνολογίας. Η Καμπέρα έλαβε αιτήσεις για την υποστήριξη επενδύσεων 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα CCS, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Angus Taylor.

Glencore  και Santos 

Ο ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας Santos Ltd και η συνεργάτης της Beach Energy απέσπασαν 15 εκατομμύρια δολάρια για το έργο Moomba CCS 210 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αρχικά θα αποθηκεύσει 1,7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως σε εξαντλημένα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Cooper στη Νότια Αυστραλία.
Η Santos αναμένεται να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για το έργο αργότερα φέτος, αφού η κυβέρνηση επεξηγήσει μια μεθοδολογία για τα έργα CCS για τη δημιουργία πιστώσεων άνθρακα, την οποία η εταιρεία είπε ότι ήταν "απαραίτητη για την οικονομική συσσώρευση του έργου".
Η Glencore plc κέρδισε έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για το έργο CTSCo ύψους 210 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σχεδιάζει να συλλάβει τις εκπομπές άνθρακα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να το αποθηκεύσει υπόγεια στη λεκάνη Surat στο Queensland.
Εάν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και βιώσιμο, η λεκάνη του Σουράτ θα μπορούσε να διατηρεί "πολύ μεγάλους" όγκους CO2 και να αποθηκεύει εκπομπές από μια σειρά βιομηχανιών, δήλωσε εκπρόσωπος της Glencore. Τρία από τα σχέδια σχεδιάζουν να αποδείξουν τη δέσμευση και τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα στην κατασκευή δομικών υλικών όπως σκυρόδεμα, τοιχοποιία και γυψοσανίδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης