Επικαιρότητα

Στις 9/6 το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο, στο 0,90% αντλώντας 2,5 δισ.

Στις 9/6 το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο, στο 0,90% αντλώντας 2,5 δισ.
Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με την νέα έκδοση στις 9 Ιουνίου 2021 θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ

Μια ακόμη ένεση ρευστότητας που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία αναζητά σήμερα 9 Ιουνίου 2021 από τις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση.

Με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, το ελληνικό δημόσιο έχει ως στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να πάει και λίγο ψηλότερα φθάνοντας τα 2,5 δισ, κάτι που σύμφωνα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν και το ιδανικό σενάριο.

Το επιτόκιο θα καθοριστεί πέριξ του 0,90% ενώ οι συνολικές προσφορές θα φθάσουν τα 18 με 20 δισεκ. υπερκαλύποντας το ζητούμενο ποσό έως 8 φορές.

Το αρχικό επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο Mid Swap +90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1% για να υποχωρήσει τελικά στο Mid Swap +82 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 0,92%, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Μέχρι στιγμής, από την αρχή του έτους, το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου φέτος είχαμε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετούς ομολόγου και επιτόκιο 1,956%. Στις αρχές Μαΐου είχαμε την τρίτη έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου, από την οποία αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο στο 0,2%, τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Κ. Μητσοτάκης : Σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας

Η χώρα δανείζεται με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων», αναφέρει στο tweet του ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter στην έκδοση 10ετούς ομολόγου που όπως υπογραμμίζει αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

=«'Αλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Σήμερα εκδώσαμε ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση περίπου 0,9%. Η χώρα δανείζεται με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων», αναφέρει στο tweet του ο πρωθυπουργός.



Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης