Ενέργεια

Air Products: Επένδυση 1,3 δισ. δολ. σε project μπλε υδρογόνου στον Καναδά - Βίντεο

Air Products: Επένδυση 1,3 δισ. δολ. σε project μπλε υδρογόνου στον Καναδά - Βίντεο
Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι να «συλληφθεί» το 95% των εκπομπών CO2, μειώνοντας την ένταση του άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Επένδυση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής προχώρησε η πολυεθνική αμερικανική εταιρεία Air Products στο Έντμοντον του Καναδά διαθέτοντας το χρηματικό ποσό των 1,3 δισ. δολ. για την κατασκευή της πρώτης φάσης ενός project μπλε υδρογόνου, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024.

Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι να «συλληφθεί» το 95% των εκπομπών CO2, μειώνοντας την ένταση του άνθρακα σε επίπεδο που η εταιρεία λέει ότι «πλησιάζει το μηδέν», παράγοντας μπλε υδρογόνο για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά φορτηγών.

Η καναδική Αλμπέρτα συνεισφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια στο εν λόγω έργο, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών, παρέχοντας αρκετό υγρό υδρογόνο για να τροφοδοτήσει κάθε πρακτορείο διαμετακόμισης σε ολόκληρη την επαρχία.

«Ανθεκτική οικονομία»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Jason Kenney σε κλίμα ενθουσιασμού δεσμεύτηκε για μελλοντικά ενεργειακά projects ίδιου επιπέδου. Παράλληλα, περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας κάλεσαν τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και δεν έχει εκπομπές.

Η καναδική κυβέρνηση και η Invest Alberta υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με την Air Products, αλλά ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας François-Philippe Champagne δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά φορολογικά κίνητρα ή επενδύσεις που θα δεσμευτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Champagne τόνισε ότι οι επενδυτές και οι καταναλωτές θέλουν να δουν πιο βιώσιμα προϊόντα και έργα που θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας, καθώς η αγορά κινείται για να εκμεταλλευτεί το υδρογόνο. «Ο παγκόσμιος αγώνας έχει ξεκινήσει και ο Καναδάς είναι έτοιμος να ηγηθεί στην οικοδόμηση μιας καθαρότερης, ισχυρότερης και πιο ανθεκτικής οικονομίας με τους συνεργάτες μας στον ιδιωτικό τομέα» είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air Products, Seifi Ghasemi, δεν προσέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με πρόσθετες φάσεις. Ο δήμαρχος του Έντμοντον, Don Iveson την χαρακτήρισε «μετασχηματιστική» επένδυση, προσθέτοντας ότι η καθαρή ενεργειακή έκρηξη υδρογόνου έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει την ενεργειακή επιχείρηση και την τοπική οικονομία. «Χρειαζόμαστε πολλά, πολλά μονοπάτια για να φτάσουμε στο μηδέν έως το 2050, αλλά το υδρογόνο είναι μεγάλο, και δεν είναι μυστικό ότι η Αλμπέρτα έχει βιώσει δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιέσεις και τις διαταραχές που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας» δήλωσε.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης