Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 6,6% φέτος

ΟΠΕΚ: Διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 6,6% φέτος

Από ΗΠΑ και Κίνα η μεγαλύτερη ζήτηση

 

Σχετικά Άρθρα
Ο ΟΠΕΚ διατηρεί στην πρόβλεψή του για μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021 με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Κίνα παρά τις αβεβαιότητες που απορρέουν από την πανδημία, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερο πετρέλαιο από την ομάδα παραγωγών.

Σε μηνιαία έκθεση την Πέμπτη, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου ανέφερε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 6,6% ή 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος.
Η πρόβλεψη παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Η πρόβλεψη της έκθεσης έρχεται παρά την βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και καθώς προειδοποιεί για "σημαντικές αβεβαιότητες" όπως η πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωναϊού.
"Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων COVID-19 και των νέων lockdowns σε βασικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας", επεσήμανε ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του.

Έντονη δυναμική

"Συνολικά, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, και ως εκ τούτου η ζήτηση πετρελαίου, αναμένεται να κερδίσει δυναμική το δεύτερο εξάμηνο", ανέφερε.
Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συμβάλουν στη μεγαλύτερη ζήτηση το 2021, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η ζήτηση στις βιομηχανικές χώρες του ΟΟΣΑ δεν θα ανακάμψει πλήρως από την κατάρρευση του 2020.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο άνω των 72 δολαρίων το βαρέλι μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Η τιμή έχει αυξηθεί 39% φέτος λόγω της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +.
Περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας το αργό σημείωνε άνοδο 0,34% στα 70,21 δολάρια και το Brent διαπραγματευόταν στα 72,49 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,36%.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει το 2021 την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 5,5%, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα έχει "περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό" μέχρι τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.
"Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εμβολιασμού, το αυξανόμενο μερίδιο των ανακτημένων περιπτώσεων που οδηγούν σε αύξηση της ανοσίας της αγέλης και η χαλάρωση των lockdowns δίνουν αισιοδοξία ότι η πανδημία θα μπορούσε να περιοριστεί τους επόμενους μήνες", επεσήμανε ο ΟΠΕΚ.

Περικοπές παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε τον Απρίλιο να μειώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου από το Μάιο έως τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε την απόφαση σε συνάντηση την 1η Ιουνίου. Οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ + "έχουν οδηγήσει ουσιαστικά το δρόμο προς την εξισορρόπηση της αγοράς", ανέφερε η έκθεση η οποία έδειξε υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, αντικατοπτρίζοντας την απόφαση αύξησης της παραγωγής από το Ιράν, εξαιρουμένων των εκούσιων περικοπών λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ

Η παραγωγή τον Μάιο αυξήθηκε 390.000 bpd στα 25,46 εκατομμύρια bpd, ανέφερε ο ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε στον ΟΠΕΚ ότι αύξησε την παραγωγή του Μαΐου κατά 410.000 βαρέλια την ημέρα στα 8,54 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, υψηλότερα από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας την 1η Ιουνίου. Επίσης στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την εκτίμησή του για το πόσο πετρέλαιο χρειάζεται να αντλήσει φέτος στα 27,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ακόμη και μετά από μια μικρή αναθεώρηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης