Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ταμείο στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών από τις νέες τιμές CO2 σχεδιάζει η ΕΕ

Ταμείο στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών από τις νέες τιμές CO2 σχεδιάζει η ΕΕ
Η ΕΕ εξετάζει σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2 για τις μεταφορές και την θέρμανση

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα ταμείο για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών εάν αυξηθούν οι λογαριασμοί καυσίμων ως αποτέλεσμα του σχεδίου της να επεκτείνει την τιμολόγηση του άνθρακα στις μεταφορές και την θέρμανση κτιρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.

Τον επόμενο μήνα, η Επιτροπή θα προτείνει ένα πακέτο πολιτικών για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη αυτήν τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη φορολογία καυσίμων και αυστηρότερων στόχων ανανεώσιμης ενέργειας.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2 για τις μεταφορές και την θέρμανση.
Το σχέδιο προκάλεσε ανησυχίες από ορισμένες χώρες της ΕΕ και νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι λένε ότι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των καυσίμων για τους πολίτες, χτυπώντας τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις ευάλωτες ομάδες.

Αντιστάθμιση κόστους

Ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα, Frans Timmermans, δήλωσε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reutets,  ότι οποιαδήποτε τέτοια πρόταση θα συνοδεύεται από μέτρα για τον μετριασμό των κοινωνικών επιπτώσεων.
"Μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την εμπορία εκπομπών στις οδικές μεταφορές και τα κτίρια θα μπορούσαν να τοποθετηθούνσε ειδικό ταμείο, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έσοδα για να αντισταθμίσουν το κόστος αυτής της μετάβασης σε ευάλωτους πολίτες", δήλωσε ο Timmermans στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή .
Ο διοχέτευση των εσόδων από άνθρακα στους πολίτες θα μπορούσε να τους βοηθήσει να στραφούν σε πράσινες εναλλακτικές λύσεις, όπως συστήματα θέρμανσης σπιτιού με μηδενικές εκπομπές ή ηλεκτρικά οχήματα, σημείωσε.

Σύστημα εμπορίας

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ήδη ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών, ή μια αγορά άνθρακα, για να θέσει μια τιμή στη ρύπανση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία.
Το σύστημα αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις εγκαταστάσεις παραγωγής να αγοράσουν άδεια για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν.
κτίρια - που παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 του μπλοκ με θέρμανση από ορυκτά καύσιμα και όχι από ενεργειακά αποδοτικά σύγχρονα πρότυπα - και οι μεταφορές θα βρίσκονται σε ένα νέο, ξεχωριστό σύστημα.

Οι προσεχείς προτάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ επιτυγχάνει τον στόχο της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αυτός ο στόχος θα απαιτήσει μια επιπλέον μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων στις συνδυασμένες εκπομπές από τομείς που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από την αγορά άνθρακα της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των κτιρίων και της γεωργίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης