Ενέργεια

Goldman: Στα 80 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο το καλοκαίρι του 2021 - Οι συνθήκες της αγοράς

Goldman: Στα 80 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο το καλοκαίρι του 2021 - Οι συνθήκες της αγοράς

Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,5 mb / ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 96,5 mb / d

 

Επιστροφή στα ράλι βλέπει για το πετρέλαιο η Goldman Sachs με την τιμή του "μαύρου χρυσού" να βρίσκεται στα 80 δολάρια το καλοκαίρι καθώς τα στοιχεία για την ανάκαμψη της ζήτησης και την περιορισμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, έχουν οδηγήσει το Brent να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο αυτό το ράλι θα συνεχιστεί με το Brent να αναμένεται να φτάσει τα 80 $ / bbl αυτό το καλοκαίρι, λόγω της περαιτέρω μεγάλης αύξησης της ζήτησης καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί και η ανάκαμψη των αερογραμμών ενόψει της κυρίως ανελαστικής προσφοράς.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs η πρόσφατη πτώση του spread WTI-Brent - σύμφωνα με την πρόβλεψη της - στα 2,5 $ / bbl είναι αξιοσημείωτη, με τη Βόρεια Αμερική να παίρνει τα ηνία από την κινεζική ζήτηση και τις περικοπές του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Η εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ ανακάμπτει απότομα, ενώ πειθαρχημένοι, παραμένουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να έχουν αυτό δεσμευθεί το καλοκαίρι που έρχεται για καθαρή μείωση των εξαγωγών αργού προς την παγκόσμια αγορά, μεγαλύτερη από την περικοπή της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα φέτος.

Αυξάνονται οι μετακινήσεις και τα ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών

γκο_1.PNG

Παρόλο που υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον ΟΠΕΚ και στα διυλιστήρια, αναμένεται ότι ο ΟΠΕΚ + θα είναι πίσω από την ανάκαμψη της ζήτησης -  δεδομένης της ανελαστικότητας των τιμών του σχιστολιθικού - με τα διυλιστήρια να είναι πιθανό να ανταποκριθούν γρήγορα στην αυξανόμενη ζήτηση.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman συνεχίζει να αναμένει μια ταχύτερη εξισορρόπηση της αγοράς αργού σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές πετρελαιοειδών.
Και για αυτό συστήνει long θέσεις.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν σε υψηλότερη κινητικότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με την παγκόσμια ζήτηση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ.βαρέλια / ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 96,5 mb / d. Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να φτάσει τα 99 mb / d τον Αύγουστο, με τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων να ενισχύεται αυτό το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, η εποχικότητα κινητικότητας των ανεπτυγμένων οικονομιών και η ζήτηση για κλιματισμό στη Μέση Ανατολή θα συμβάλουν περαιτέρω, αφήνοντας μόνο μια πιο μετριοπαθή ανάκαμψη για τις ανδυόμενες.
Απαιτείται η ζήτηση της Κίνας για να φτάσει στις προβλέψεις της Goldman (με την κινητικότητα της Ινδίας να έχει ήδη αυξηθεί).

Οι σχιστολιθικοί παραγωγοί αργούν να ανεβάσουν δυναμικότητα ενώ τα αποθέματα παγκοσμίως μειώνονται

γκο2.PNG

Από την πλευρά της προσφοράς, οι πρόσφατες ειδήσεις δείχνουν ότι μια πιθανή ανάκαμψη στις εξαγωγές του Ιράν δεν θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, με την άρση των κυρώσεων να στοχεύουν στη βοήθεια των καθυστερημένων διαπραγματεύσεων. Οι παραγωγοί σχιστολιθικού παραμένουν περαιτέρω πειθαρχημένοι, με μια μόνο αργή αύξηση στη δραστηριότητα γεώτρησης.
Τέλος, ο ΟΠΕΚ + παραμένει προσεκτικός στην προσθήκη νέας παραγωγής, στην πραγματικότητα ελαφρώς λιγότερη από τη στοχευμένη αύξηση του Μαΐου. Αυτό έχει αφήσει την αγορά πετρελαίου ένα διευρυνόμενο έλλειμμα 2,2 mb / d επί του παρόντος, με τις φυσικές τιμές του αργού πετρελαίου και τις διαδοχικές αυξήσεις να επιβεβαιώνουν το «σφίξιμο» της αγοράς.

Το "σφίξιμο" της αγοράς της Β.Αμερικής και οι επιπτώσεις διεθνώς απο την μείωση των αμερικανικών εξαγωγών

γκο3.PNG

Από το Μάιο έως το 3ο τρίμηνο, αναμένεται ότι η ζήτηση των ΗΠΑ και του Καναδά θα αυξηθεί κατά 0,7 mb / ημέρα περισσότερο από την εγχώρια προσφορά (εποχιακή). Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες, αυτό θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καθαρών εξαγωγών αργού 1,4 mb / d (μη εποχιακή) στην παγκόσμια αγορά, ακόμη μεγαλύτερη και από την μονομερή περικοπή της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτό το έτος. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανάλυση το WTI θα επιστρέψει στα προ-σχιστολιθικά χρονικά επίπεδα, ως κύριος δείκτης της επερχόμενης σύσφιξης στη λεκάνη του Ατλαντικού και τελικά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τουλάχιστον για το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης